Świeże warzywa na księżycu, a może w… mieście.

Naukowcy pracują na księżycową szklarnią, zaprojektowaną tak, aby na Księżycu można było uprawiać ziemniaki, orzeszki ziemne, pomidory i paprykę – informuje Physorg. Phil Sadler z Sadler Machine Co. i Gene Giacomelli z University of Arizona opracowali szklarnię o długości 18 stóp, która byłaby schowana pod powierzchnią Księżyca w celu uniknięcia śmiertelnego promieniowania kosmicznego i rozbłysków słonecznych. Rośliny mogłyby rosnąć bez gleby, dzięki technologii hydroponicznej, pożywkom mineralnym i długim kopertom, które utrzymywałyby nasiona.

Szklarnię zaprojektowano tak, aby rośliny mogły pobierać dwutlenek węgla z wydychanego powietrza astronautów. Woda potrzebna roślinom będzie uzyskiwana z ludzkiego moczu.Światło słoneczne będzie dostarczane do roślin poprzez kable światłowodów.

Naukowcy sprawdzają również możliwość wykorzystania podobnej technologii w przypadku ogrodów miejskich, w gęsto zaludnionych miejscach, gdzie grunt jest mało podatny.

Giacomelli twierdzi, że istnieje duże zapotrzebowanie na lokalne uprawy i świeże jedzenie w miastach.

„To pomysł na uprawę wysokojakościowego, świeżego pożywienia, które wymaga przetransportowania na bardzo krótkim dystansie. Być może również znaczenie rolnictwa mogłoby dzięki temu powrócić do codziennego życia mieszkańców miast”- dodaje. NIC

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>