Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt o grypie świń.

Wirus krążący w Meksyku i USA, który przenoszony jest z człowieka na człowieka wywołuje w niektórych przypadkach ciężką chorobę u niektórych zakażonych ludzi. Nie ma żadnych dowodów, by wirus mógł być przenoszony przez żywność – głosi stanowisko Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE), ogłoszone 27 kwietnia w Paryżu.

Nie jest to klasyczny wirus ludzkiej grypy zwanej sezonową, która każdego roku wywołuje miliony zachorowań u ludzi na całym świecie, ale wirus, który łączy cechy wirusów grypy ludzi, ptaków i świń.

Wszelkie informacje o chorobie grypopodobnej u zwierząt w Meksyku lub USA mogłyby wyjaśnić zależność między zachorowaniami u ludzi a możliwymi zachorowaniami u zwierząt, w tym świń. Do tej pory nie udało się wyizolować wirusa u zwierząt. Z tego powodu nie wydaje się, by trafną była nazwa „grypa świń” – uważa OIE. W przeszłości wiele epidemii odzwierzęcej grypy u ludzi nazywano od nazw geograficznych terenów, z których pochodziła, np. grypa hiszpanka, grypa azjatycka, dlatego wydaje się, że najlogiczniej byłoby nazwać tę chorobę „grypą północnoamerykańską” – twierdzi OIE.

Jak podkreśla OIE, pilnie należy rozpocząć badania nad wrażliwością zwierząt na nowy typ wirusa oraz – tam, gdzie to konieczne – wdrożyć środki bezpieczeństwa biologicznego („biosecurity”), np. rozważyć wprowadzenie szczepień ochronnych dla zwierząt wrażliwych. Jeśli okaże się, że wirus wywołuje chorobę u zwierząt, rozprzestrzenianie sie wirusa zaostrzy regionalną i globalną sytuację w odniesieniu do zdrowia publicznego.

Onecnie jedynie nowe fakty powiązane z rozprzestrzenianiem się tego wirusa u świń w strefach krajów, w których występują przypadki zakażeń u ludzi, mogą uzasadniać zastosowanie ograniczeń w imporcie świń z tych krajów – podkreśla OIE. OIE będzie kontynuowała działanie w stanie podwyższonej gotowości i będzie publikowała – w uzgodnieniu z Państwami Członkowskimi, Laboratoriami Referencyjnymi i współpracującymi centrami – wszelkie istotne informacje w czasie rzeczywistym.

OIE i FAO – w obliczu wyzwań nadzoru nad rozwijającym się wirusami grypy u zwierząt – podkreślają wielkie znaczenie sieci laboratoriów weterynaryjnych ds. grypy nazywaną OFFLU. Istnieje silna potrzeba wzmocnienia tej sieci, a jej członkom poleca się natychmiast podać do publicznej wiadomości każdą sekwencję wirusa grypy, którą zidentyfikują.

„Te wystąpienia grypy podkreślają kluczowe znaczenie weterynaryjnych służb obejmujących cały świat, zdolnych wdrożyć u zwierząt wczesne wykrywanie pojawiających się patogenów mających znaczenie dla zdrowia publicznego. Ta zdolność jest całkowicie powiązana z dobrym zarządzaniem służbami weterynaryjnymi i ich zgodnością z normami OIE” – czytamy w stanowisku.

www.mp.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>