Światowa konsumpcja ryb bije wszystkie dotychczasowe rekordy.

Średnie spożycie ryb w świecie na głowę osiągnęło rekordowy poziom 17 kg na głowę, co zapewnia ponad 3 mld ludzi 15 proc. ich zapotrzebowania na białko zwierzęce.
fot. 20minutes.fr Jak podaje FAO tak dynamiczny wzrost jest możliwy dzięki rozwojowi hodowli ryb morskich, które powoli osiągają przewagę nad tradycyjnymi połowami. FAO ostrzega, że zasoby rybne w oceanach i morzach są zdecydowanie wyeksploatowane i konieczne jest odbudowanie tych zasobów. Przemysłowa hodowla ryb prawie już dogoniła ilości ryb pozyskiwanych w drodze połowów.

Największym dostawcą ryb są Chiny, gdzie w 2008 r. podaż ryb wyniosła ogólnie 47,5 mln ton, z czego 32,7 mln ton pochodziło z hodowli, a 14,8 mln ton z połowów. W 2008 r. wartość światowego obrotu rybami wyniosła 102 mld USD, co oznaczało wzrost o 5 proc. w porównaniu z 2007 r.

Adam Bogacz dla portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>