Stworzono melona, który pozostaje świeży przez 45 dni.

Grupie meksykańskich genetyków udało się stworzyć melona miodowego, który zachowuje świeżość przez 45 dni, jest bardziej aromatyczny, a jego miąższ twardszy – ogłosił ośrodek badawczy w Meksyku. Badacze wyłączyli w melonie proteinę odpowiedzialną za rozkład kwasów tłuszczowych i w ścianach komórkowych. Wcześniej odkryto, że proteina ta była nieaktywna w nasionach.

„Dzięki tej metodzie pięciokrotnie przedłużamy przydatność owocu do spożycia, tak że nie robi się miękki ani nie traci kształtu” – powiedział kierownik grupy naukowców Miguel Angel Lim.

Odkryta metoda może być w przyszłości użyta do przedłużania trwałości owoców z dużą ilością miąższu, np. w truskawkach czy papai. AKL

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>