Strąki szarańczynu cenne w walce z nowotworami.

Owoce szarańczynu strąkowego mogą być ważnym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami, wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Lizbońskim.
Trwające kilkanaście lat prace badawcze, pod kierunkiem prof. Marii Martins-Loucao, potwierdziły, że strąki szarańczynu charakteryzują się wysokimi właściwościami antynowotworowymi.
?Najcenniejsze substancje, które mogą zostać wykorzystane przez przemysł farmaceutyczny, znajdują się w grochu strąków szarańczynu. Z uwagi na niską zawartość tłuszczu oraz wysoką ilość wapnia produkt ten należy uznać też za bardzo wartościowy przy wzbogacaniu diety? – wynika ze studium Uniwersytetu Lizbońskiego.

Badania naukowe zespołu kierowanego przez prof. Marię Martins-Loucao dotyczące szarańczynu strąkowego zostały wyróżnione w tym roku przez kapitułę Iberoamerykańskiej Nagrody Botanicznej. Uczeni z Lizbony otrzymali premię w wysokości 12 tys. euro.

Szarańczyn strąkowy, zwany również drzewem chleba świętojańskiego, rośnie na południu Półwyspu Iberyjskiego oraz w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. Portugalia jest trzecim, po Hiszpanii i Maroku, krajem o największym występowaniu tego drzewa z rodziny bobowatych.

W starożytności ziarno szarańczynu było stosowane jako element substancji do mumifikacji zwłok, a także uznawane za odpowiednik karata podczas ważenia diamentów. Od kilku lat owoce drzewa chleba świętojańskiego są w Portugalii wykorzystywane przez przemysł kosmetyczny oraz tekstylny. W tym iberyjskim kraju funkcjonują też dwie fabryki wytwarzające mąkę szarańczynu strąkowego, tzw. gumę karobową, stosowaną głównie jako stabilizator przy produkcji lodów i jogurtów.

Z Lizbony Marcin Zatyka

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>