Stewia, słodka roślina- kontrowersje polityczne.

W 1991 r. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oznaczyła stewię jako ?niebezpieczny dodatek do żywności? i zabroniła jej importu. Wg FDA przyczyną był fakt, że ?informacje toksykologiczne na temat stewii w niewystarczającym stopniu potwierdzają jej nieszkodliwość.?[52] Decyzja FDA wzbudziła kontrowersje wśród zwolenników stewii, którzy zauważyli, że FDA zaprzecza swoim własnym wytycznym, w myśl których substancje naturalne wykorzystywane przed 1958 rokiem, wobec których nie udowodniono działań niepożądanych, powinny być zasadniczo uważane za bezpieczne (GRAS), o ile dana substancja jest wykorzystywana w ten sam sposób i w takiej samej postaci jak przed rokiem 1958.

Stewia jest substancją naturalną,, niewymagającą jakiegokolwiek patentu na produkcję. W rezultacie od nałożenia zakazu importu w 1991 r. handlowcy i konsumenci stewii podzielają pogląd, że FDA działała pod presją branży.[24] Jon Kyl, kongresmen z Arizony, nazwał na przykład działania FDA przeciwko stewii ?ograniczeniem handlu na korzyść branży sztucznych słodzików.?[53] Zasłaniając się względami prywatności FDA w odpowiedziach na wnioski kierowane do Agencji na podstawie Ustawy o dostępie do informacji publicznej (Freedom of Information Act) nie ujawniła źródła skargi, która doprowadziła do zakazu importu stewii.[24]

Zakaz obowiązywał do uchwalenia w 1994 r. Ustawy o leczeniu i edukacji w zakresie suplementów diety (Dietary Supplement Health and Education Act), która zmusiła FDA do zmiany w 1995 r. swojego stanowiska i dopuszczenia stewii do obrotu jako suplementu diety, choć nie jako dodatku do żywności. Zwolennicy stewii wskazują na wewnętrzną sprzeczność tego rozwiązania, jako że w rezultacie stewia jest oznaczona jako substancja bezpieczna i niebezpieczna jednocześnie, w zależności od tego, jak jest sprzedawana.[54]

Choć wciąż bez odpowiedzi pozostają pytania, czy stewia powoduje powstawanie mutagenu w procesie metabolizmu zwierząt, nie wspominając o ludziach, pierwsze badania skłoniły Komisję Europejską do wprowadzenia w 1999 r. zakazu wykorzystywania stewii do produkcji żywności na terenie UE do chwili przeprowadzenia dalszych badań.[26] Zakaz wprowadziły również Singapur i Hongkong.[27] Najnowsze dane zebrane w ocenie bezpieczeństwa opublikowanej przez WHO w 2006 r.[48] wskazują, że obostrzenia te mogą być bezpodstawne.

W grudniu 2008 r. FDA udzieliła ?bezwarunkowego? zatwierdzenia statusu GRAS dla Truvii (opracowanej przez Cargill i The Coca-Cola Company) i PureVia (opracowanego przez PepsiCo i Whole Earth Sweetener Company, spółkę zależną Merisant). Oba słodziki w całości oparte są na stewii.[55]

Więcej szczegółów na stronie:
www.stevit.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>