Stevia będzie dopuszczona do użycia w listopadzie 2011 r.

Z Komisji Europejskiej napłynęła długo oczekiwana informacja odnośnie dopuszczenia stewii. Najprawdopodobniej nastąpi to już w listopadzie 2011 r. i stewia (stewiozyd obecny w stewie) będzie powszechnie dostępna dla producentów żywności i napojów.
Wcześniej we wrześniu 2009 r. stewia została dopuszczona we Francji na okres 2 lat – kraje członkowskie UE mają prawo dopuścić dany składnik na okres 2 lat, a obecnie Komisja Europejska zezwoliła Francji na używanie stewii.

Dopuszczenie stewii w listopadzie 2011 r. może zrewolucjonizować żywność i napoje bezcukrowe. Stewia (a właściwie stewiozyd obecny w stewie) to słodzik naturalny około 200 razy słodszy od cukru. W Unii Europejskiej będzie dopuszczony stewiozyd (Reb A) o czystości na poziomie 97 proc.

Adam Bogacz dla portalspozywczy.pl
25-07-2011, 09:52

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>