Sterole roślinne chronią przed alzheimerem.

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Saarland (Niemcy) dowodzą, że sterole roślinne mogą zapobiegać wystąpieniu choroby Alzheimera. Wyniki ich pracy opublikowano w prestiżowym czasopiśmie „Journal of Neuroscience”. Od lat wiadomo, że wiele fitozwiązków, czyli substancji obecnych w kolorowych owocach i warzywach, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Do grupy tej należy kilkanaście różnych typów związków chemicznych. Są wśród nich fitosterole (sterole roślinne), doceniane za skuteczne obniżanie poziomu cholesterolu, a więc także zapobieganie chorobom układu krążenia.

Teraz okazało się, że pełnią one jeszcze inną, niezwykle pozytywną rolę. Naukowcy pod kierunkiem dr. Marcusa Grimma z Pracowni Neurologii Doświadczalnej Uniwersytetu Saarland wykazali, że jeden ze steroli – stigmasterol – hamuje wytwarzanie białek, które przyczyniają się do rozwoju choroby Alzheimera.

„Sterole roślinne występują m.in. w orzechach, nasionach i olejach. Są odpowiednikami cholesterolu zwierzęcego i mogą wpływać na przebieg wielu ważnych procesów metabolicznych, w które cholesterol jest zaangażowany – wyjaśnia dr Grimm. – Mogą m.in. obniżać poziom tzw. złego cholesterolu w organizmie, przez co znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, jako suplementy diety”.

Tymczasem od jakiegoś czasu naukowcy sugerują, że wysoki poziom cholesterolu LDL może zwiększać ryzyko zachorowania na alzheimera. „Wcześniejsze badania wykazały, że cholesterol przyczynia się do tworzenia tzw. płytek starczych, czyli złogów beta-amyloidu w obrębie mózgu. Płytki te są uważane za jedną z głównych przyczyn choroby Alzheimera” – tłumaczy Grimm.

Zespół Grimma, we współpracy z uczonymi z innych niemieckich instytucji, a także z Finlandii i Holandii, zbadał, jak sterole, które przyjmujemy w pożywieniu, wpływają na formowanie się płytek starczych. Badacze odkryli, że szczególnie jeden z nich – stigmasterol – skutecznie hamuje powstawanie złogów beta-amyloidu w mózgu. „Stigmasterol wpływa na różne procesy molekularne: obniża aktywność enzymów, hamuje tworzenie białek uczestniczących w rozwoju choroby Alzheimera oraz zmienia strukturę błony komórkowej – opowiada dr Grimm. – Wszystkie te efekty jego działania wspólnie przyczyniają się do zmniejszenie produkcji beta-amyloidu”.

Odkrycie to zespół dr Grimma potwierdził w testach na zwierzętach.

Naukowiec podkreśla jednocześnie, że różne sterole roślinne mogą różnie wpływać na procesy zachodzące w komórkach. Dlatego badając ich wpływ na łagodzenie lub zapobieganie chorobie Alzheimera, należy rozpatrywać poszczególne substancje osobno, a nie razem, jako mieszaninę związków. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>