Stevia- słodkie ziele!

Stevia rebaudiana jest rośliną zielarską pochodzącą z Paragwaju, gdzie Indianie Guarani od setek lat używają jej liścia głównie do słodzenia, zwłaszcza herbaty paragwajskiej zwanej mate. W miejscowym języku występuje pod nazwą kaadży, co znaczy: „słodkie ziele”……
Stevia rebaudiana jest rośliną zielarską pochodzącą z Paragwaju, gdzie Indianie Guarani od setek lat używają jej liścia głównie do słodzenia, zwłaszcza herbaty paragwajskiej zwanej mate. W miejscowym języku występuje pod nazwą kaadży, co znaczy: „słodkie ziele”.
Dobrej jakości stevia jest trzydzieści razy słodsza od rafinowanego cukru, a łyżeczka suszonych liści osłodzi litr herbaty! W roku 1931 otrzymano ekstrakt w proszku. Główny naturalny składnik rośliny występujący w stężeniu sięgającym 13% to stewiozyd, czyli glikozyd diterpenowy, pochodna stewiolu. Z liści stevii można również wyekstrahować inne substancje słodzące: rebaudiozydy i dulkozyd.
Ta wspaniała roślina ma wiele innych dobroczynnych właściwości. W 1992 roku Wydział Stomatologii Uniwersytetu w Illinois opublikował artykuł, w którym podaje, że stewiozyd, chociaż jest naturalnym słodzikiem, nie powoduje rozwoju próchnicy. Z kolei badania przeprowadzone na Tajwanie wskazywały na możliwość wykorzystania stevii w regulacji ciśnienia krwi. Niedawno w Danii wykryto, że stewiozyd mógłby być stosowany w leczeniu cukrzycy. Roślina ta pomaga chorym odstawić insulinę. Reguluje czynność trzustki. W badaniu obejmującym dwudziestu pięciu pacjentów poziom cukru obniżył się o 35,2%. Nadaje się także dla hipoglikemików.
Zaobserwowano, że stevia zmniejsza częstość zachowań na przeziębienie i grypę. Ponadto, okazała się skuteczna w odchudzaniu oraz leczeniu otyłości: ma blisko zero kalorii, osłabia apetyt, tłumi uczucie głodu, znacząco zwiększa tolerancję glukozy i hamuje jej przyswajanie. Z innych schorzeń należy wymienić: drożdżyce, zespół napięcia przedmiesiączkowego, nadpobudliwość psychoruchowa u dzieci, uzależnienie od alkoholu i nikotyny. Przeciwdziała stresowi, jest środkiem tonizującym serce, poprawia trawienie, a nawet przyspiesza rekonwalescencję po chorobach lżejszych. Zewnętrznie wyciągi wodne stosuje się na raka skóry, wyprysk, łojotok. W maseczkach kosmetycznych – na zmarszczki, trądzik pospolity, różne defekty cery, zapobiega także starzeniu przedwczesnemu skóry.
Stevia nadaje się znakomicie dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą używać cukru, syropów bądź miodu. Z kolei sztuczne słodziki mają szkodliwe działanie, co zostało dowiedzione naukowo. Sproszkowane liście służą w przyrządzaniu napojów, surówek, sałatek, ciast, deserów, wypiekaniu pieczywa.
Stevię stosuje się w postaci naparu, proszku, sproszkowanych ziół w kapsułkach oraz papki. Natomiast współczesne ekstrakty i izolaty wykazują słabsze działanie lecznicze, ponieważ w procesie otrzymywania następuje znaczny rozkład substancji czynnych, zawierają zbędne wypełniacze, a nawet szkodliwe dla zdrowia chemikalia.
Sposób użycia podany na opakowaniu jest do powszechnego użytku i nie należy go używać za ogólnie obowiązujący. Najbardziej skuteczna jest receptura ajurwedyjska (tradycyjnej medycyny indyjskiej).
Roślinę można z powodzeniem uprawiać z sadzonek.

Gospodarstwo Ekologiczne „Fohat”
i naturoterapeuta Miłosz Woźniak ze Szczecina.

Jedna myśl nt. „Stevia- słodkie ziele!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>