Statyny obniżają ryzyko raka jelita grubego.

Korzystne działanie statyn wykracza daleko poza obniżanie poziomu cholesterolu – podkreślają amerykańscy naukowcy. Jak informuje Reuters Health, najnowsze badania dowodzą, że popularne leki mogą również przyczyniać się do zredukowania ryzyka raka jelita grubego.
Podczas spotkania American College of Gastroenterology naukowcy z Uniwersytetu w Michigan przedstawili badania, z których wynika, że im dłużej pacjenci przyjmowali statyny, tym mniejsze było ryzyko rozwoju rak jelita grubego. „Badania obserwacyjne wykazały, że długotrwałe przyjmowanie statyn ma związek z mniejszym ryzykiem kilku rodzajów nowotworów, w tym raka piersi, prostaty, płuca, trzustki i wątroby” – mówi prowadzący badania dr Jewel Samadder.

Wraz z grupą naukowców Samadder przeprowadził metaanalizę, podczas której porównał wyniki 22 badań, w których udział wzięło ponad 2,5 mln ochotników. Okazało się, że osoby przyjmujące statyny miały średnio o 12 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu z tym, które ich nie przyjmowały.

Nie wszyscy naukowcy odnoszą się jednak do tych leków z równym entuzjazmem. W maju badacze z Wielkiej Brytanii poinformowali, że statyny mogą zwiększać ryzyko zaburzeń pracy wątroby, niewydolności nerek, katarakty i osłabienia mięśni.KOC

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>