Staropolska pieczona szynka!-przepis Jadwigi.

Do dyspozycji Internautek a moze i Internautow publikuje kolejny przepis swiateczny Mojej Pacjentki Jadwigi K. W tym tak podnioslym dla ducha okresie, mozna przekroczyc normy dietetyczne! Oto staropolska pieczona szynka!Niech naszym podniebieniom przypomni dawne staropolskie zwyczaje……;


Staropolska pieczona szynka


o ziołowo malinowej nucie


2 kg mięsa wieprzowego od szynki


3 ząbki czosnku


1 łyżeczka soli


10 ziaren jałowca


½ łyżeczki kminku


4 łyżeczki dżemu malinowego


2 winne jabłka


1 cebula


½ łyżeczki chili


1 łyżeczka pieprzu


szczypta cynamonu


4 liście laurowe 


sposób przygotowania


Zmiażdżyć ząbki czosnku, rozetrzeć z solą, rozgniecionymi ziarnami jałowca, dodać kminek. Naciąć ostrym nożem szynkę w kratkę (na tej stronie gdzie jest tłuszcz), nasmarować cały płat mięsa ziołowo-czosnkową pastą. Zasznurować szynkę mocną nicią, włożyć do salaterki, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki.


Na następny dzień podgrzać lekko dżem malinowy do uzyskania płynnej konsystencji, posmarować nim mięso z obu stron, posypać pieprzem, cynamonem i chili. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę pokroić również na ćwiartki. W rękawie do pieczenia ułożyć połowę jabłek i połowę cebuli, położyć na nich mięso, na wierzchu mięsa rozłożyć liście laurowe oraz pozostałą cebulę i jabłka. Zamknąć rękaw, przeciąć w nim niewielki otwór. Przełożyć rękaw do żaroodpornego naczynia lub blaszki, wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec do miękkości, ok. 1,5-2 godziny.Po całkowitym ostudzeniu usunąć nici.Najlepiej smakuje na zimno!.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>