Spożywanie warzyw i owoców zapewnia dobre samopoczucie.

Jedzenie siedmiu porcji warzyw i owoców dziennie pozytywnie wpływa na zdrowie psychiczne i poziom szczęścia – informują brytyjscy naukowcy. Wyniki ich badań zostaną opublikowane w „Social Indicators Research”.
Badacze z University of Warwick (Wielka Brytania) odkryli, że im więcej warzyw i owoców przyswajamy w ciągu dnia, tym jesteśmy szczęśliwsi, a w dodatku mamy lepszą ogólną kondycję psychiczną. Najszczęśliwsze są osoby, które konsumują siedem lub więcej porcji zbawiennych produktów spożywczych dziennie. Badanie zostało przeprowadzone we współpracy z amerykańskim Dartmouth College i objęło 80 tys. Brytyjczyków. Naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe osób badanych i dokonali pomiaru ich poziomu dobrostanu psychologicznego i wskaźników zdrowia psychicznego. Okazało się, że magiczna liczba porcji warzyw i owoców do dziennego spożycia to siedem, przy czym jedna porcja została zdefiniowana przez badaczy jako około 80 gram. Przy tej ilości zjadanych produktów ludzie wykazywali największe zadowolenie z życia.

„Statystyczna siła wpływu owoców i warzyw była niespodzianką. Dieta zwykle jest ignorowana przez badaczy dobrostanu” – komentuje prof. Sarah Stewart-Brown z University of Warwick.

Większość zachodnich państw zaleca spożycie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie dla zmniejszenia ryzyka chorób układu krwionośnego i zachorowania na raka.

Tymczasem statystyki nawyków żywieniowych mieszkańców Wielkiej Brytanii wskazują, że jedna czwarta populacji zjada tylko jedną porcję dziennie lub wcale, a jedynie co dziesiąty Brytyjczyk konsumuje siedem porcji owoców i warzyw na dzień. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>