Spożywamy za mało folianów.

Do spożywania folianów, zawartych m.in. w zielonych warzywach, produktach zbożowych i owocach, zachęca prof. Elżbieta Gujska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM). Niedobór folianów może spowodować chorobę Parkinsona, Alzheimera i schorzenia naczyniowo-sercowe – ostrzega badaczka na forum Gazety Uniwersyteckiej.
Foliany to sole kwasu foliowego, witaminy z grupy B. Jak zapewnia prof. Gujska, mają one wpływ na prawidłowe funkcjonowanie niemal całego organizmu. Są obecne przede wszystkim w warzywach zielonych – szpinaku, brukselce, brokułach, fasoli, a także w zbożach i produktach zbożowych oraz w owocach.
Badania analityczne folianów prowadzone są w Katedrze Towaroznawstwa i Badań Żywności Wydziału Nauki o Żywności UWM. Prof. Gujska przytacza wyniki badań epidemiologicznych, które wskazują na zbyt niskie spożycie folianów. Jak się okazuje, nasza dieta pokrywa zaledwie około 70 proc. zalecanej ilości.

O dostarczanie organizmowi kwasu foliowego powinny dbać szczególnie młode kobiety. Badania pokazują jednak, że w tej grupie dieta zaspokaja jeszcze mniejszy odsetek potrzeb.

„Profilaktycznie kwas foliowy (w dawce 400 Âľg/dzień), czyli syntetyczne foliany powinny przyjmować kobiety pragnące zajść w ciążę, bowiem niedobór kwasu foliowego może spowodować wady cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Uważa się także, że niedobór kwasu foliowego może odpowiadać za powstawanie chorób układu nerwowego (m.in. choroby Parkinsona, Alzheimera) oraz schorzeń sercowo-naczyniowych. Przyjmuje się, że dzienna bezpieczna dla człowieka dawka folianów to ok. 1 miligram” – wylicza prof. Gujska.

Według żywieniowców UWM ok. 40 proc. zapotrzebowania na foliany człowiek pokrywa jedząc produkty zbożowe. Powinniśmy jednak spożywać więcej zielonych warzyw, a kupując je musimy zwracać uwagę, aby czas dostarczania warzyw z pola do konsumenta był jak najkrótszy.

„Foliany są także obecne tam, gdzie pracują bakterie fermentacji mlekowej, czyli np. w jogurtach, kefirach, serach dojrzewających. Bardzo duże ilości folianów zawierają drożdże, dlatego możemy je znaleźć również w piwie” – zaskakuje prof. Gujska.

PAP – Nauka w Polsce

PAP/Rynek Zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>