Spozycie pieczywa w Polsce systematycznie spada.

Spożycie pieczywa w Polsce systematycznie spada. W 2000 roku jedna osoba zjadała średnio prawie 108 kg przetworów zbożowych, w 2008 – niecałe 87 kg, a w zeszłym – zaledwie 83 kilogramy. Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych chce tę tendencję zahamować, promując wartościowy, pełnoziarnisty chleb. Zdaniem Związku, na półkach sklepowych powinien być masowo dostępny tradycyjnie wypiekany chleb ze zdrowego, polskiego zboża. Branża rolna twierdzi, że dziś nie ma standardów w produkcji pieczywa. Nawet jeśli w handlu ma ono etykietę razowego, to wcale nie znaczy, że jest takie naprawdę. Chleb o tej samej nazwie w każdym sklepie może być różny. Dlatego Związek Producentów Roślin Zbożowych proponuje przyznawanie specjalnego znaku, logo, produktowi wyrabianemu według określonego przepisu. Znakiem będą mogły się posługiwać piekarnie, które zobowiążą się do wypiekania pieczywa zgodnie z ustaloną recepturą.

Jedzenie pełnoziarnistego pieczywa zalecają żywieniowcy. Jest ono bogate w błonnik, witaminy z grupy B i mikroelementy. Podczas pełnego przemiału ziarna, kiedy otrzymywana jest mąka jasna, te wartościowe substancje ulegają zniszczeniu. Zostają natomiast w pieczywie pełnoziarnistym. Ze względu na zawartość błonnika, ma ono funkcje prozdrowotne i jest uważane za żywność funkcjonalną.

Produkty zbożowe, pełnowartościowe nie tuczą i powinny być w każdej diecie – mówią żywieniowcy. To ważne w sytuacji, gdy co piąte polskie dziecko ma nadwagę, wynikającą z nadmiernego spożywania żywności wysokoprzetworzonej.

IAR, www.portalspożywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>