Spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 proc.

W ciągu dwóch dekad spożycie pieczywa w naszym kraju spadło o ponad 40 proc. i nadal będzie się kurczyć – informuje Rzeczpospolita. Polacy jedzą coraz mniej chleba. W tym roku w polskich gospodarstwach domowych spożycie pieczywa w przeliczeniu na jedną osobę wynieść może ok. 54 kg i będzie o niemal 43 kg mniejsze niż w 1993 r. Zdaniem ekspertów kolejne lata nie przyniosą ożywienia.

Jak informuje Rzeczpospolita zdania na temat przyczyn kryzysu branży piekarniczej w Polsce są podzielone. Część specjalistów twierdzi, że kluczowe są wysokie ceny pieczywa.

 

Rzeczpospolita,

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>