Sorgo jest bezpieczne dla osób z celiakią.

Znaleziono nowe dowody na to, że ziarna sorgo – pochodzącej z tropików rośliny zbożowej – są bezpieczne dla osób chorych na celiakię, które muszą unikać pszenicy i innych popularnych zbóż. Badania na ten temat opublikowano w najnowszym numerze pisma „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Sorgo to roślina z rodziny wiechlinowatych. Występuje powszechnie w pasie międzyzwrotnikowym (w Afryce, Ameryce Środkowej, Indiach i Azji południowo-wschodniej), stanowiąc jedną z najważniejszych roślin zbożowych tych regionów świata. Ziarna sorgo wykorzystywane są jako pasza, surowiec do produkcji piwa, a także jako pokarm dla ludzi – gł. w postaci kaszy, otrębów i mąki. Z mąki sorgo wyrabia się m.in. chleb, placki i makarony. Coraz częściej uprawy sorgo pojawiają się także na polskich polach.

Kierująca badaniami dr Paola Pontieri z Instytutu Genetyki i Biofizyki Krajowej Rady ds. Badań we włoskim Neapolu wyjaśnia, że celiakia to choroba polegająca na nietolerancji glutenu, czyli jednego z białek występujących w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten spożyty przez osobę z celiakią wywołuje reakcję immunologiczną objawiającą się m.in. bólem i dyskomfortem w obrębie jamy brzusznej, wzdęciami, zaparciami, biegunką. Czasami prowadzi do anemii, zaburzeń wzrostu czy spadku masy ciała.

Jedynym sposobem leczenia celiakii jest bezwzględne unikanie glutenu. Do tej pory alternatywą dla cierpiących na nią osób było spożywanie – w miejsce tradycyjnego pieczywa, ciast, makaronów itp. – wyrobów z ryżu, kukurydzy, prosa czy gryki, które glutenu nie zawierają. Teraz okazało się, że mogą jeść także sorgo.

Naukowcy pod kierunkiem dr Pontieri przeprowadzili dokładną, molekularną analizę składu sorgo w oparciu o niedawno zsekwencjonowany genom tej rośliny. Okazało się, że nie występują w nim toksyczne dla chorych na celiakię białka glutenu. Potwierdziły to także wyniki testów biochemicznych.

„W krajach zachodnich sorgo wykorzystywano do tej pory jedynie jako paszę dla zwierząt. Ale np. w Afryce i Indiach jest ono popularnym pokarmem dla ludzi” – mówi dr Pontieri. Jej zdaniem warto przenieść takie jego zastosowanie także do krajów wysokorozwiniętych.

„Nasza analiza dostarcza szczegółowych molekularnych dowodów na to, że sorgo może być ostatecznie uznane za bezpieczne do spożycia przez ludzi z celiakią. Ale warto zalecać je także zdrowym konsumentom z uwagi na wysoką wartość odżywczą” – podsumowuje autorka badania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>