Sól szkodzi nie tylko sercu.

Od wielu lat naukowcy ostrzegają, że jedzenie nadmiernych ilości soli naraża nas na ryzyko ataku serca czy udaru. Teraz zdobyli dowody, że sól może powodować też choroby autoimmunologiczne. Immunolog David Hafler z Yale School of Medicine zauważył, że osoby, które jedzą dużo fast foodów mają więcej komórek TH17. Te komórki układu odpornościowego pomagają nam walczyć z mikroorganizami, ale są też związane z pojawianiem się m.in. nieswoistych zapaleń jelit, stwardnienia rozsianego i łuszczycy. TH17 dojrzewają z niewyspecjalizowanych limfocytów T i mogą być dla nas korzystne lub szkodliwe.

Dlatego też Hafler postanowił sprawdzić, czy sól – której jest bardzo dużo w fast foodach – ma wpływ na obecność TH17. Wraz ze swoim zespołem potraktował kolonie niewyspecjalizowanych komórek T chlorkiem sodu. Rezultaty przeszły jego najśmielsze oczekiwania. Prawdopodobnie były to jedne z najbardziej dramatycznych wyników, jakie uzyskałem w swojej karierze naukowej – mówi Hafler. Okazało się, że po podaniu komórkom T takiej ilości soli, jaka występowałaby u zwierząt na diecie z dużą zawartością soli, spowodowało 10-krotny przyrost TH17 w porówaniu z normalnym poziomem soli. Co więcej komórki te zaczęły produkować molekuły powodujące reakcję zapalną, co wskazywało, iż mamy do czynienia ze szkodliwą ich odmianą.

Chcąc potwierdzić swoje spostrzeżenia uczeni przeprowadzili badania na myszach. Najpierw tak zmodyfikowali zwierzęta, by były podatne na podobne do stwardnienia rozsianego zapalenie mózgu i rdzenia kręgowego. Choroba ta jest podsycana przez szkodliwe TH17. Następnie część myszy żywiono dietą zawierającą tyle soli ile typowa dieta Zachodu, a część pozostawała na diecie ubogiej w sól. Badania wykazały, że w pierwszej grupie zapalenie mózgu i rdzenia wystąpiło wcześniej i miało ostrzejszy przebieg.

Niezależnie od grupy Haflera podobne wyniki uzyskali biolog Aviv Regev z Broad Institute w Cambridge, immunolog Vijay Kuchroo z Harvard Medical School i ich koledzy. Przez 3 dni śledzili aktywność genów dojrzewającej TH17 i odkryli szlak, który bierze udział w jej dojrzewaniu. Jednym z najważniejszych genów jest SGK1, który pomaga komórkom w zarządzaniu poziomem sodu. Badania na kulturach komórek T wykazały, że obecność soli powoduje, że specjalizacja TH17 jest przeprowadzana za pośrednictwem SGK1.

Genetyk Judy Cho z Yale School of Medicine, która nie brała udziału w badaniach zauważa, że w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat notuje się coraz więcej przypadków stwardnienia rozsianego i cukrzycy typu 1. Rozprzestrzenianie się tych chorób zbiega się w czasie ze znacznym zwiększeniem spożycia soli.

Autor: Mariusz Błoński, www.kopalniawiedzy.pl

Źródło: Nature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>