Sok żurawinowy chroni przed infekcjami dróg moczowych.

Naukowcy z National Taiwan University Hospital (Tajwan) potwierdzają, że produkty zawierające żurawinę zapobiegają chorobom układu moczowego wywoływanym przez bakterie E. coli. Badacze odkryli, że substancje zawarte w żurawinie powstrzymują bakterie E.coli, które są odpowiedzialne za 80 proc. przypadków infekcji dróg moczowych, od osadzania się na ściankach pęcherza moczowego. Rezultaty ich badań wskazują również na fakt, że sok żurawinowy jest bardziej skuteczny w działaniach prewencyjnych niż produkty zawierające ekstrakt z żurawiny, które można dostać w aptekach.

Niestety antybakteryjne działanie żurawiny utrzymuje się tylko przez osiem godzin po przyjęciu produktu. Dlatego w celu uniknięcia zakażenia należy wypijać kilka szklanek soku dziennie przez miesiące, a nawet lata, aby jego działanie antybakteryjne przynosiło oczekiwany skutek.

W dodatku nie każdy czerpie takie same korzyści z kuracji żurawinowej.

Najlepsze efekty zauważane są u kobiet, które cierpią na nawracające infekcje układu moczowego.

„Nie jestem pewna jak wielu z nas chciałoby pić to (sok żurawinowy -

PAP) codziennie przez nieokreśloną ilość czasu. To może być kosztowne i kaloryczne, a niektórzy ludzie po prostu nie przepadają za tym smakiem” – mówi Ruth Jepson z University of Sterling (Szkocja), która dzięki swoim badaniom doszła do podobnych wniosków na temat pozytywnego oddziaływania żurawiny na ciało człowieka. (PAP)

PAP/Rynek Zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>