Sok z jabłek a choroba Alzheimera.

Regularne picie soku z jabłek może przeciwdziałać zaburzeniom obserwowanym w chorobie Alzheimera. Naukowcy wykazali, że u mysz, które regularnie piły sok jabłkowy, powstawało mniej beta-amyloidu – związku odpowiedzialnego za tworzenie się tzw. płytek amyloidalnych. Struktury te są obecne u osób chorych na Alzheimera. Przez okres jednego miesiąca myszy wypijały sok jabłkowy w ilości, która u ludzi odpowiada dwóch szklankom tego napoju dziennie.

Regularne picie soku z jabłek może przeciwdziałać zaburzeniom obserwowanym w chorobie Alzheimera. Naukowcy wykazali, że u mysz, które regularnie piły sok jabłkowy, powstawało mniej beta-amyloidu – związku odpowiedzialnego za tworzenie się tzw. płytek amyloidalnych. Struktury te są obecne u osób chorych na Alzheimera. Przez okres jednego miesiąca myszy wypijały sok jabłkowy w ilości, która u ludzi odpowiada dwóch szklankom tego napoju dziennie.
Badania te wykazują, że ryzyko rozwoju wielu chorób zależy nie tylko od od czynników genetycznych, ale i od diety.
Źródło: Chan A, Shea TB. Dietary Supplementation with Apple Juice Decreases Endogenous Amyloid-beta Levels in Murine Brain. J Alzheimers Dis. 2009 16(1):167.

Informacja ze strony www.izz.waw.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>