Soja może pomóc w leczeniu raka jelita grubego.

Związek zwarty w soi może zmniejszać proliferację komórek nowotworowych u pacjentów z rakiem jelita grubego – wynika z analizy zaprezentowanej podczas dorocznego zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem (AACR), który odbył się w Waszyngtonie. W rozwoju raka jelita grubego dużą rolę odgrywa szlak sygnalizacyjny Wnt (tworzony przez szereg białek odpowiedzialnych za podziały komórkowe). W przypadku ponad 85 proc. pacjentów z rakiem jelita grubego występuje hiperaktywność szlaku Wnt.

Naukowcy ze Szkoły Medycznej Mount Sinai w Nowym Jorku ustalili, że zawarty w soi związek z grupy flawonoidów o nazwie genisteina, hamuje tę nadaktywność.

Związek ten nie jest jednak korzystny dla pacjentów z niektórymi innymi rodzajami nowotworów, jak m.in. rak piersi, gdyż, będąc fitoestrogenem, może zwiększać ryzyko powstawania guzów.

„Genisteina jest produktem naturalnym o niskiej toksyczności i małej liczbie efektów ubocznych. Badania wskazują, że może być skuteczna w leczeniu raka jelita grubego” – mówi autor badań dr Randall Holcombe.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>