Słodkie napoje mogą szkodzić mózgowi.

Duże ilości zawierających cukier napojów nie tylko powodują otyłość, ale także mogą mieć związek z rozwojem demencji i nowotworów mózgu – sugerują badania na szczurach, o których informuje “New Scientist”. Wyniki badań zostały ogłoszone podczas konferencji Society for Neuroscience w San Diego (Kalifornia).
Jane Franklin i Jennifer Comish przez 26 dni podawały 24 dorosłym szczurom czystą wodę albo roztwór zawierający 10 proc. cukru (co odpowiada typowemu słodkiemu napojowi gazowanemu). Przez kolejne 7 dni wszystkie szczury dostawały tylko wodę. Pod koniec badań szczury, które piły ocukrzoną wodę były znacznie bardziej ruchliwe w porównaniu z pijącą samą wodę grupą kontrolną.

Aby sprawdzić, co się dzieje, naukowcy przeprowadzili badania kory oczodołowo-czołowej – części mózgu, która znajduje się za oczami i ma związek z podejmowaniem decyzji. Za pomocą enzymu udało się rozłożyć białka z tej tkanki na peptydy, które następnie zostały przeanalizowane za pomocą spektrometru masowego.

Pozwoliło to ustalić, jakie białka występowały w badanym mózgu. Wyniki porównano z bazą danych, w której zgromadzone były dane o białkach typowych dla mózgu zdrowego szczura.

Spośród 1 373 białek zidentyfikowanych w mózgach obu grup szczurów – „cukrowej” i „bezcukrowej”, 290 (20 proc.) było zmienionych u szczurów pijących wodę z cukrem – ale nie w grupie pijącej czystą wodę. Niektórych białek było więcej niż zwykle, innych – mniej.

Od dawna wiadomo, że napoje słodzone cukrem mają związek z otyłością Ii cukrzycą, jak również zwiększonym ryzykiem problemów z układem krążenia. Według najnowszych oszacowań, w skali całego świata słodzone napoje mogą być przyczyną około 184 000 zgonów rocznie.

Wyniki opisywanych badań na szczurach nie wskazują jednoznacznie na rodzaj ewentualnych patologii, jaki powodowałby cukier, jednak zdaniem naukowców około połowy zmienionych pod wpływem cukru białek ma związek funkcjonowaniem komórek mózgowych – długością ich życia, komunikacją i naprawą DNA.

30 proc. zmienionych białek ma związek z chorobami takimi jak rak, choroba Alzheimera, Parkinsona czy schizofrenia. Nie ma na razie dowodów, aby słodzone cukrem napoje powodowały wymienione choroby. Niezbędne będą dalsze prace nad tym zagadnieniem.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>