Sklerostyna związana z ryzykiem miażdżycy u diabetyków.

Wysoki poziom sklerostyny we krwi pacjentów z cukrzycą typu 2 może zwiększać ryzyko chorób układu krwionośnego – poinformowali hiszpańscy naukowcy, których wnioski opublikowało pismo „Diabetes Care”. Sklerostyna jest białkiem produkowanym przez komórki kostne, osteocyty, w celu zahamowania procesów kościotwórczych. Podobnie jak wiele innych białek działa poprzez układ przewodzenia sygnałów wewnątrzkomórkowych Wnt. Dr Sonia Morales-Santana ze Szpitala Uniwersyteckiego San Cecillio w Grenadzie prowadziła badania w grupie 78 osób z cukrzycą, z których 44 miało jednocześnie zdiagnozowaną miażdżycę. Wykazały one, że poziom sklerostyny we krwi pacjentów ze zmianami miażdżycowymi był znacznie wyższy, a ryzyko rozwoju choroby rosło o 4 proc. z każdym zwiększeniem poziomu sklerostyny o 1 pmol/L.

Podwyższony poziom sklerostyny związany był z nieprawidłową grubością kompleksu intima-media (błony środkowej i wewnętrznej) tętnic u kobiet i mężczyzn oraz obecnością blaszek miażdżycowych u mężczyzn.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>