Składniki kosmetyków mogą zwiększać ryzyko cukrzycy u kobiet.

Ftalany, chemikalia obecne m.in. w kosmetykach i produktach higieny osobistej, mogą mieć związek z wyższym ryzykiem cukrzycy u kobiet – wynika z badań, które publikuje pismo „Environmental Health Perspectives”.
Naukowcy z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie (stan Massachusetts, USA) w badaniach na 2 350 kobietach w wieku od 20 do 80 lat wykazali, że te, które miały w moczu podwyższony poziom ftalanów były bardziej narażone na cukrzycę.
„To istotny pierwszy krok w badaniach nad zależnością między ftalanami a cukrzycą – komentuje kierująca pracami dr Tamara James-Todd. – Wiemy, że związki te są obecnie nie tylko w produktach higieny osobistej, ale też w niektórych urządzeniach medycznych i lekach stosowanych w terapii cukrzycy, a to również może tłumaczyć wyższy poziom ftalanów u kobiet cierpiących na to schorzenie. Zatem, ogólnie, potrzeba więcej badań”.

Ftalany są organicznymi związkami stosowanymi w przemyśle jako zmiękczacze do produkcji m.in. tworzyw sztucznych, substancji ułatwiających smarowanie, w stabilizatorach zapachów, rozpuszczalnikach oraz w farbach i lakierach. Można je znaleźć praktyczne wszędzie – w zabawkach, sprzęcie medycznym, w kosmetykach i produktach higieny osobistej (mydłach, lakierach do włosów, perfumach), ale też w folii do pakowania żywności, dywanach, materiałach budowlanych.

Związki te podejrzewa się o zakłócanie równowagi hormonalnej, a wcześniejsze badania sugerowały, że mogą przyczyniać się do alergii i astmy u dzieci, czy zaburzać płodność.

Poziom ftalanów jest z reguły wyższy u kobiet niż u mężczyzn, co naukowcy tłumaczą tym, że panie stosują więcej produktów higieny osobistej.

W najnowszych badaniach zaobserwowano, że kobiety, które miały w moczu najwyższe stężenie dwóch ftalanów – tj. ftalanu monobenzylu oraz ftalanu monoizobutylu – były niemal dwukrotnie bardziej (o 100 proc.) narażone na cukrzycę w porównaniu z paniami, u których stwierdzono najniższe stężenia tych substancji.

Umiarkowanie podwyższony poziom ftalanu mono-n-butylu oraz ftalanu di(2-etyloheksylu) był powiązany z ryzykiem cukrzycy większym o 70 proc. Z kolei panie z wyższym niż średnie stężeniem ftalanu mono(3-karboksyproylu) miały o ok. 60 proc. większe ryzyko tego schorzenia.

W analizie uwzględniono różne czynniki ryzyka cukrzycy, w tym socjodemograficzne, a także wskaźnik masy ciała (BMI) i skład diety.

Autorzy pracy podkreślają, że potrzebne są dalsze badania, które pozwolą zweryfikować, czy ftalany mogą zmieniać metabolizm glukozy i zwiększać ryzyko cukrzycy. (PAP)

PAP/Rynek Zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>