Składnik curry może chronić płuca wcześniaków.

Znana ze swych właściwości prozdrowotnych kurkumina, składnik kłączy ostryżu długiego, zwanego kurkumą, może zapewniać trwałą ochronę przeciwko potencjalnie śmiertelną chorobą płuc u wcześniaków – wynika z badań opublikowanych przez „American Journal of Physiology”. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles ustalili, że kurkumina chroni przed dysplazją oskrzelowo-płucną, przewlekłą chorobą wywołaną koniecznością długotrwałej sztucznej wentylacji płuc u dzieci urodzonych przedwcześnie, a także przed hiperoksją (nadmiarem tlenu w tkankach). Okazało się, że efekt ochronny utrzymuje się nawet do 21 dni po urodzeniu (wcześniejsze badania sugerowały, że do 7 dni).

„Kurkumina ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, co czyni z niej obiecującą formę pomocy dla wcześniaków wymagających tlenoterapii” – mówi dr Virender K. Rehan, autor badań.

Obecnie przeżywalność dzieci z dysplazją oskrzelowo-płucną jest większa dzięki lepszej opiece medycznej. Z badań przeprowadzonych w 2010 roku w Stanach Zjednoczonych wynika, że choroba wystąpiła u 67,3 proc. dzieci urodzonych pomiędzy 22. a 25. tygodniem oraz u 36,6 proc. dzieci urodzonych pomiędzy 26. a 30. tygodniem.(PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>