Skład mikroflory jelitowej może wpływać na ryzyko raka jelita grubego.

Skład mikroflory jelitowej może mieć wpływ na ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – sugerują badania na myszach, o których informuje pismo „mBio”.
Od mikroflory jelitowej, tj. miliardów bakterii, które żyją w naszych jelitach, zależy m.in. prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Ostatnie badania wykazały, że skład tej mikroflory u pacjentów z rakiem jelita grubego różni się od składu u osób zdrowych. Nie wiadomo jednak, czy te różnice powstają w wyniku rozwoju nowotworu, czy też aktywnie przyczyniają się do procesu nowotworowego.

Aby to zweryfikować, naukowcy z University of Michigan w Ann Arbor (stan Michigan) oraz z Baylor College of Medicine w Houston (stan Teksas) prowadzili doświadczenia na myszach służących za model do badania raka jelita grubego rozwijającego się na podłożu zapalnym.

Porównując mikroflorę jelitową tych zwierząt z myszami zdrowymi zaobserwowali, że jest ona bogatsza w bakterie należące do rodzaju Bacteroides, Odoribacter i Akkermansia, a uboższa w bakterie należące do rodzin Prevotellaceae i Porphyromonadaceae.

Następnie, badacze przeszczepiali myszom zupełnie pozbawionym bakterii w organizmie mikroflorę jelitową gryzoni z guzami jelita grubego. Okazało się, że znacznie częściej prowadziło to do rozwoju u nich tego nowotworu niż przeszczepianie mikroflory od zdrowych myszy.

„Obserwowaliśmy ponad dwukrotnie więcej guzów jelita grubego u myszy, których jelita skolonizowano populacjami bakterii pochodzących od gryzoni z nowotworem niż u tych, którym przeszczepiono bakterie od zdrowych zwierząt” – mówi współautor pracy Patrick Schloss z University of Michigan. Co więcej, podawanie gryzoniom antybiotyków powodowało wyraźny spadek zarówno liczby, jak i rozmiarów guzów.

To przekonało naukowców, że w rozwoju raka jelita grubego u myszy rolę odgrywa nie tylko stan zapalny, ale też bakterie, które zasiedlają jelito. Prawdopodobnie zmiany w składzie mikroflory, do jakich dochodzi pod wpływem stanu zapalnego stwarzają warunki sprzyjające powstawaniu nowotworu, spekulują naukowcy.

Zdaniem autorów pracy, wyniki te mają znaczenie również dla zdrowia ludzi. “Jeśli będziemy mogli lepiej zrozumieć, co w mikroflorze jelitowej – jej składzie i funkcjach – jest istotne dla ochrony przed nowotworem jelita grubego lub znacznie zwiększa prawdopodobieństwo jego rozwoju, to istnieje szansa, że będziemy potrafili odnieść to do ludzi i opracować metody interwencji dietetycznej bądź farmakologicznej, mogące w dużym stopniu zredukować ryzyko tego raka” – ocenia Schloss.

Obecnie znanymi czynnikami ryzyka raka jelita grubego są: dieta bogata w czerwone i wysoce przetworzone mięso, tłuszcze nasycone, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, otyłość oraz przewlekłe stany zapalne, jakie np. towarzyszą chorobie o nazwie wrzodziejące zapalenie jelita grubego. U niektórych osób ryzyko tego nowotworu jest uwarunkowane genetycznie. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>