Sałatki i owoce mogą skusić w stołówkach szkolnych!

Uczniom na jedzenie warzyw i owoców szkoda czasu.Uczniom na jedzenie warzyw i owoców szkoda czasu. Odpowiednie zakomponowanie szkolnej stołówki może przyczynić się do tego, że dzieci będą częściej sięgały po owoce i warzywa zamiast frytek i batoników. Naukowcy z Food and Brand Lab na Uniwersytecie Cornell w stanie Nowy Jork postanowili sprawdzić, czy zmiana ustawienia bufetu sałatkowego sprawi, że uczniowie szkół średnich zaczną częściej z niego korzystać.

? To nie była duża zmiana ? mówi prowadząca badania Laura Smith. ? Przesunęliśmy bufet sałatkowy, który wcześniej stał pod ścianą i ustawiliśmy naprzeciwko kas.

Po rocznych obserwacjach naukowcy zauważyli, że sprzedaż niektórych produktów z bufetu sałatkowego wzrosła nawet o 250 – 300 proc., a liczba uczniów jadających posiłki w stołówce zwiększyła się o 6 proc.

? To podstawowa ekonomia behawioralna ? ułatwiliśmy im dokonanie właściwego wyboru ? wyjaśnia Smith, która wspólnie z kolegami zachęca do wprowadzania w szkołach prostych i tanich zmian, które wpłyną na wybory żywieniowe dzieci.

Smith zwraca uwagę, że uczniowie często nie mają ochoty stać w kolejce po ciepły posiłek kosztem czasu spędzonego z rówieśnikami, dlatego decydują się na szybkie, ale mniej zdrowe przekąski. Podstawowym błędem, według badaczki, jest umieszczanie sałatek, owoców i mleka w tym samym rzędzie co ciepłe dania. Powinny one znajdować się w osobnym miejscu, jednak w miarę daleko od kuszących niezdrowych przekąsek.

PAP/Rynek Zdrowia, www.rynekzdrowia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>