Są pierwsze wnioski z nowego programu zwalczania salmonelli.

Od 9 czerwca realizowany jest kolejny program zwalczania salmonelli, tym razem u brojlerów. W tym momencie działają też rozpoczęte wcześniej programy na stada rodzicielskie, oraz nioski – informuje portalspozywczy.pl Leszek Kawski, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa.

Z pierwszych przeprowadzonych w ramach programu badań wynika, że skala występowania salmonelli nie jest tak wielka, jak zakładały przewidywania. – Biorąc pod uwagę, że mięso jest dodatkowo kontrolowane w ubojniach, nie ma najmniejszej szansy, żeby na rynek trafiło mięso skażone bakterią – podkreśla dyrektor KRD. – Oczywiście, zdarzają się przypadki salmonelli u brojlerów, ale nie są one częste – zaznacza.

Krajowa Rada Drobiarstwa wspólnie z Głównym Lekarzem Weterynarii przygotowuje instrukcje i zalecenia dla hodowców, u których pojawiła się choroba. – W instrukcjach znajdują się wskazówki w zakresie nadzoru, kierunków polepszenia warunków na fermach, tak aby przypadki salmonelli się nie powtórzyły – mówi Kawski. – Przestrzeganie zasad jest bardzo ważne. Trzeba pamiętać, że drugi lub trzeci przypadek salmonelli wyeliminuje danego hodowcę z rynku – akcentuje.

Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>