Ryzyko otyłości i cukrzycy zaczyna kształtować się już w łonie matki.

Zdrowa i bogata w witaminy dieta w czasie ciąży może zmniejszyć prawdopodobieństwo, że dziecko w przyszłości będzie miało problemy z otyłością oraz że rozwinie się u niego cukrzyca – poinformowali brytyjscy naukowcy.
Informację podali podczas międzynarodowego sympozjum dotyczącego postępu w badaniach nad metabolizmem, które odbyło się w Warwick w dniach 10-11 listopada.
„Nie ma wątpliwości co do tego, że jesteśmy świadkami epidemii otyłości w kraju. Z każdym pokoleniem stajemy się coraz bardziej otyli i mamy do czynienia z coraz większym odsetkiem zachorowań na cukrzycę, choroby serca i inne związane z nadwagą choroby” – mówiła dr Ponnusamy Saravanan z Uniwersytetu Warwick.

Wyniki prowadzonych na uniwersytecie badań wykazały, że kobiety o niskim poziomie witaminy B12 rodzą dzieci, u których po urodzeniu i w wieku sześciu lat zaobserwowano sygnały podwyższonego ryzyka rozwoju cukrzycy i chorób serca w przyszłości.

„Uważamy, że mikroelementy w kobiecej diecie zasadniczo wpływają na funkcjonowanie DNA. Ta interakcja geny-odżywianie przynajmniej częściowo determinuje podatność dziecka na otyłość w wieku dorosłym. Badania nad funkcjami adipocytów (komórek syntezujących i magazynujących tłuszcze proste – przyp. red.) dowodzą, że brak równowagi mikroelementów ma istotny wpływ na sprawność energetyczną komórek” – wyjaśnia dr Saravanan.

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>