Ryby świeże, wędzone i przetwory rybne.

Ta grupa produktów spożywczych jest bardzo wartościowa dla naszego zdrowia! Przynajmniej dwa razy w tygodniu powinniśmy spożywać ryby, nie tylko w piątki! Zwróćmy jednak uwagę na wartość energetyczną (kcal), zawartość tłuszczu (g) oraz zawartość cholesterolu (mg) w 100 g ryb, przy ich kupnie!

Halibut biały, świeży- 98 kcal, 1,9 g, 41 mg.
Dorsz, świeży, filety bez skory- 70 kcal, 0,3 g, 50 mg.
Morszczuk świeży- 89 kcal, 2,2 g, 50 mg.
Sola , świeża- 83 kcal, 1,4 g, 50 mg.
Pstrąg strumieniowy, świeży- 97 kcal, 2,1 g,55 mg………Flądra świeża- 83 kcal, 1,8 g, 58 mg.
Szczupak świeży- 82 kcal, 0,8 g, 63 mg.
Śledź, świeży- 161 kcal, 10,7 g, 64 mg.
Karp, świeży- 110 kcal, 4,2 g, 70 mg.
Łosoś, świeży- 201 kcal, 13,6 g, 70 mg.
Śledź, solony- 217 kcal, 15,4 g, 70 mg.
Mintaj świeży- 73 kcal, 0,6 g, 71 mg.
Ryby wędzone.
Dorsz, wędzony- 94 kcal, 0,5 g, 50 mg.
Łosoś, wędzony- 162 kcal, 8,4 g, 70 mg.
Makrela, wędzona- 221 kcal, 15,5 g, 70 mg.
Śledź wędzony, „pikling”- 215 kcal, 14,3 g, 90 mg.
Węgorz, wędzony- 326 kcal, 28,6 g, 140 mg.
Przetwory rybne.
Paprykarz „szczeciński”-178 kcal, 11,9 g, 26 mg.
Śledź w śmietanie- 96 kcal, 6,2 g, 28 mg.
Śledzie marynowane „rolmopsy”-104 kcal, 7,0 g, 30 mg.
Sałatka pikantna z makreli- 181 kcal, 13,2 g, 36 mg.
Tuńczyk w oleju- 190 kcal, 9,0 g, 50 mg.
Śledź w sosie pomidorowym- 160 kcal, 9,7 g, 52 mg.
Śledź marynowany- 192 kcal, 12,6 g, 60 mg.
Śledź w oleju- 301 kcal, 26,5 g, 65 mg.
Tuńczyk w wodzie- 96 kcal, 1,2 g, 70 mg.
Pasztet rybny- 265 kcal, 21,3 g, 73 mg.
Sardynka w pomidorach- 162 kcal, 9,9 g, 76 mg.
Sardynka w oleju- 221 kcal, 13,9 g, 78 mg.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>