Ryby pomagają zachować dobrą pamięć.

Jedzenie ryb, od dawna uważane za zdrowe dla mózgu, rzeczywiście korzystnie wpływa na funkcjonowanie neuronów osób w średnim wieku i starszych – informują naukowcy na łamach pisma „Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry”.

Badacze z University of Manchester we współpracy z kolegami z różnych ośrodków europejskich wykazali, że osoby w średnim wieku i starsze z wyższym poziomem witaminy D mają lepsze możliwości poznawcze, niż ludzie w tym samym wieku z niskim poziomem witaminy D w organizmie. Jak podkreślają naukowcy znaczna część witaminy D powstaje w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych, ale drugim ważnym źródłem tej cennej witaminy są tłuste ryby.
Badaniem objęto ponad 3000 osób w wieku od 40 do 79 lat. Naukowcy zaobserwowali, że ludzie z wyższym poziomem witaminy D osiągają lepsze wyniki w testach neuropsychologicznych, pozwalających ocenić umiejętność skupienia i utrzymania uwagi oraz prędkość przetwarzania informacji.

Autorzy badań wykazali, że związek pomiędzy wysokim poziomem witaminy D, a możliwościami mózgu jest najbardziej widoczny u osób po 60 roku życia. Naukowcy podkreślają konieczność przeprowadzenia dalszych badań tłumaczących udział witaminy D w łagodzeniu skutków obniżenia możliwości poznawczych u osób starszych. KDO

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>