Rośliny modyfikowane genetycznie mogą zatruć.

Z każdym miesiącem pojawiają się nowe informacje o tym, że genetycznie modyfikowana żywność nie jest obojętna dla zdrowia człowieka. Rośliny GM są źródłem alergii, zatruć i mogą powodować nieznane jeszcze komplikacje i nowe choroby – informuje Szymon Surmacz z Instytutu Spraw Obywatelskich.

?Technologia, którą przedstawia się zazwyczaj jako jedno z największych osiągnięć ludzkości, jest bardzo niestabilna. Rozsądek nakazywałby prowadzenie dalszych działań i pozostawienie eksperymentów w laboratoriach. Nikt nie potrafi precyzyjnie określić, jakie zmiany przyniesie uwalnianie GMO do środowiska naturalnego, ani jaki dokładnie mają one wpływ na zdrowie człowieka” – czytamy w raporcie przygotowanym przez Instytut Spraw Obywatelskich w ramach kampanii ?Naturalne geny”.

Autorzy raportu postulują, aby żywność modyfikowana genetycznie była wyraźnie znakowana. – Jeżeli jest ona rzeczywiście bezpieczna, to producenci powinni przekonać do tego konsumentów wiarygodnymi badaniami i racjonalnymi argumentami. Jeżeli jest lepsza, jak twierdzą jej zwolennicy, to znak ?wyprodukowano z GMO” byłby dla takich produktów dodatkową reklamą – zauważa Szymon Surmacz. – Z naszego punktu widzenia najważniejsze jest to, by wybór pozostawić konsumentom – dodaje.

Jego zdaniem będzie to możliwe tyko poprzez odpowiednie znakowanie produktów. – Najlepiej za pomocą jednoznacznego i wyraźnego symbolu graficznego – uważa przedstawiciel Instytutu Spraw Obywatelskich. – Jest to absolutne minimum, jakiego mogą i powinni domagać się obywatele – akcentuje.

Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>