Rolada schabowa do kanapek!-przepis Jadwigi.

Moja Pacjentka Jadwiga K. przyslala mi jeszcze dwa dalsze przepisy,ktore beda przydatne w okresie przygotowywania potraw na stol wigilijny i swiateczny.Oto pierwszy z nich:rolada schabowa do kanapek…….


Rolada schabowa do kanapek! 


składniki


1 kg schabu bez kości


5-6 cienkich ale dużych plastrów szynki konserwowej lub gotowanej


3 jajka


1 łyżka masła


2 łyżki posiekanej cebuli dymki lub szczypiorku


sól, pieprz, bazylia


3 łyżki oleju do smażenia


folia aluminiowa 


sposób przygotowania


Całe jajka wbić do garnuszka, roztrzepać widelcem na jednolitą masę, posolić, popieprzyć, wrzucić posiekaną dymkę (lub szczypiorek), wymieszać. Na szerokiej patelni (24 cm) roztopić masło, wlać jaja z dymką i usmażyć cienki omlet. Zostawić do ostudzenia.


Schab przeciąć wzdłuż na pół, ale nie docinając do końca: ma powstać o połowę cieńszy jeden płat mięsa. Rozbić go tłuczkiem najcieniej jak się da. Posolić i popieprzyć z obu stron.


Odciąć kawałek folii aluminiowej wielkości nieco większej niż płat schabu, ułożyć ją stroną błyszczącą do góry, posmarować olejem, rozłożyć na folii schab. Na schabie rozłożyć omlet, na nim plastry szynki. Każdą warstwę (schab, omlet i szynkę) posypywać bazylią. Zwijać ciasno całość w rulon, pomagając sobie folią. Folia ma pozostać na schabie, ściśle i ciasno go opatulając.


Rozgrzać olej na patelni, włożyć srebrny rulon i podsmażyć po 5 minut z obu stron.


Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.


Rulon rolady przełożyć z patelni do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku ok. półtorej godziny.


Po wystygnięciu rozwinąć z folii i kroić na cienkie plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>