Rewolucja w ochronie naszej Planety!(30)

 

Złagodzenie głodu i biedy na kontynencie afrykańskim


W Europie EM(„Efektywne Mikroorganizmy”) spotkał się z szerokim, obiecującym oddźwiękiem i zainteresowanie nim stale rośnie. Jest stosowany już w większości krajów europejskich, m. in. we Francji, Danii, Niemczech, Włoszech, Portugalii, Hiszpanii i w krajach Beneluksu. W niektórych krajach pokłada się w nim duże nadzieje, jak np. we Francji, borykającej się z poważnymi problemami w dziedzinie zanieczyszczenia środowiska, jak zatrucie podziemnych zasobów wody pitnej przez nadużywanie nawozów sztucznych i wysoką zawartość azotanów po duże ilości gnojowicy gromadzącej się w gospodarstwach prowadzących hodowlę bydła……


Złagodzenie głodu i biedy na kontynencie afrykańskim


W Europie EM spotkał się z szerokim, obiecującym oddźwiękiem i zainteresowanie nim stale rośnie. Jest stosowany już w większości krajów europejskich, m. in. we Francji, Danii, Niemczech, Włoszech, Portugalii, Hiszpanii i w krajach Beneluksu. W niektórych krajach pokłada się w nim duże nadzieje, jak np. we Francji, borykającej się z poważnymi problemami w dziedzinie zanieczyszczenia środowiska, jak zatrucie podziemnych zasobów wody pitnej przez nadużywanie nawozów sztucznych i wysoką zawartość azotanów po duże ilości gnojowicy gromadzącej się w gospodarstwach prowadzących hodowlę bydła.            Azotany mogą być szczególnie niebezpieczne, ponieważ jeśli w postaci nitrosaminów łączą się z proteinami. W takiej postaci działają silnie rakotwórczo. EM może efektywnie ukrócić tę syntezę, usuwając jony azotynów, zanim te połączą się z solami tworząc azotany. W gospodarstwach rolnych, w których stosuje się EM, warzywa prawie nie zawierają azotanów, a stopień zanieczyszczenia wody azotynami i amoniakiem znacznie się zmniejszył. Działanie to zostało udowodnione, dzięki czemu m. in. metoda EM jest coraz chętniej stosowana w rolnictwie. W Portugalii np. szeroko stosuje się metodę EM w uprawie winorośli. (W międzyczasie zaczęto nawet eksportować wina EM do Japonii.)Wprowadzenie EM do Europy przyniosło nieoczekiwane korzyści. Już od pewnego czasu zastanawialiśmy się w naszej organizacji nad tym, jak można byłoby zaszczepić EM na afrykańskim gruncie. Na rok 1995 była zaplanowana Międzynarodowa Konferencja  poświęcona naturalnym metodom uprawy w rolnictwie z naciskiem na EM we Francji. We współpracy z Francją rozważano możliwość zorganizowania Konferencji w roku 1999 właśnie w Afryce. Ponieważ, jak wszem wiadomo, wielu ludzi na tym kontynencie cierpi głód i niedostatek, szczególnie zależało mi na tym, żeby możliwie najwcześniej wprowadzić tam technologię EM. Jak dotąd była ona znana niestety tylko w Angoli, Afryce Południowej i Tanzanii.


Francja ma historyczne ścisłe związki z Afryką. Obecnie bardzo aktywnie działa tam wiele organizacji woluntariuszy, popularyzujących techniki uprawy. Kilku wpływowych członków tych organizacji przetestowało już EM w uprawie zbóż na obszarze ponad 500 ha. Wyniki były imponujące. Jeśli spotka się to z dużym oddźwiękiem, wówczas powstaje prawdopodobieństwo, że w związku z planowaną konferencją w 1999 roku dojdzie do przełomu w stosowaniu EM w Afryce.


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>