Rewolucja na opakowaniach żywności. Producenci będą musieli podawać wartość odżywczą produktów.

W lipcu producentów żywności może czekać rewolucja, wtedy informowanie na opakowaniach żywności w UE o wartości odżywczej produktów, m.in. o liczbie kalorii, może stać się obowiązkowe; obecnie jest dobrowolne. Wstępne porozumienie w tej sprawie osiągnęli przedstawiciele KE, PE oraz prezydencji UE. Inicjatywa nowego, bardziej rzetelnego informowania klientów o wartości kalorycznej, zawartości soli, cukru, protein, węglowodanów, tłuszczu i tłuszczów nasyconych ma pomóc w zwalczaniu otyłości w Unii Europejskiej. Ponadto konsument będzie w stanie od razu „wyłapać” sztuczne składniki i alergeny. Wymóg nowego oznakowania nie będzie dotyczyć alkoholu.
Rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent powiedział, że we wtorek w nocy doszło do porozumienia w tej sprawie między trzema instytucjami: PE, KE i prezydencją reprezentującą kraje UE. Muszą je zatwierdzić kraje UE i Parlament Europejski. Przyjęcie nowych przepisów przez PE oczekiwane jest już w lipcu.

Sprawozdawczyni Renate Sommer z frakcji chrześcijańskich demokratów oceniła, że jest to prawdziwy przełom, gdyż po 10 tygodniach intensywnych negocjacji udało się osiągnąć porozumienie.

Entuzjazm studził nieco rzecznik węgierskiej prezydencji Marton Hajdu. Jego zdaniem, we wtorek prezydencja prowadziła intensywne rozmowy z reprezentantami KE i PE. Zbliżono się do porozumienia, ale pakiet musi być zatwierdzony przez kraje UE w przyszłym tygodniu.

„Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Jednak jeśli zarys porozumienia będzie możliwy do przyjęcia dla krajów UE i europarlamentu, będziemy mieli sprawiedliwe rozwiązanie dla wszystkich zainteresowanych. Konsumenci otrzymają czytelne i zrozumiałe informacje o produktach żywnościowych, podczas gdy biznes nie będzie zbytnio obciążony” – podkreśliła sprawozdawczyni PE.

Projektowane przepisy mają uprościć oznakowanie żywności, by informacje o wartości odżywczej były bardziej czytelne dla konsumentów w UE. Poza wartością odżywczą informacja na opakowaniu ma zawierać listę składników oraz datę ważności.

Nowe przepisy przewidują też obowiązek wskazania kraju pochodzenia drobiu, wieprzowiny, baraniny i mięsa koziego. Takie obowiązek wołowiny i cielęciny został wprowadzony w 2000 r. Na dostosowanie się do tego wymogu producenci będą mieli dwa lata.

PAP, www.portalspozywczy.pl

Jedna myśl nt. „Rewolucja na opakowaniach żywności. Producenci będą musieli podawać wartość odżywczą produktów.

  1. Witam, nurtuje mnie jedno pytanie…jako ze jestem osoba bardzo dbająca o zdrowie zastanaiwam sie nad tym jaka instytucja zatwierdza tabele kalorii produktu? czy robi to sam producent? czy ktos to kontroluje?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>