Restrykcyjne prawo ogranicza tycie dzieci.

Regulacja prawem posiłków sprzedawanych w szkołach ma wpływ na wagę dzieci i może pomóc ograniczyć epidemię otyłości wśród dzieci – wynika z badania przeprowadzonego w USA. W latach 2003-2006 doktor Daniel R. Tabel z University of Illinois w Chicago wraz z współpracownikami zbadali 6,3 tys. dzieci w wieku 10 -14 lat w czterdziestu stanach. Porównano wskaźnik BMI i wzrost młodych ludzi ze stopniem restrykcyjności prawa handlowego w szkołach w różnych miejscach.
W stanach z silną regulacją wskaźnik BMI był o 0,44 punktu niższy niż tam, gdzie takie prawo nie istniało. Liczba osób z nadwagą zmniejszyła się o 5 procent od 2003 roku w stanach z ograniczeniami, zaś wśród dzieci 13-14 letnich jest 8 proc. mniej otyłych. Naukowcy podzielili ustawy na silne i słabe w oparciu o system punktacji z National Cancer Institute. Taber wyjaśnił, że silne prawo, to takie, które obowiązuje we wszystkich szkołach i zawiera szczegółowe zasady, jak na przykład ilość tłuszczu i cukru, które żywność może zawierać.

„Jest to bardzo zachęcające, że prawo może mieć tak pozytywny wpływ” – powiedział doktor Taber.

Otyłość u dzieci w Stanach Zjednoczonych wzrosła w ostatnich dziesięcioleciach. Zgodnie z raportem Centers for Disease Control and Prevention, w 2008 roku ponad jedna trzecia młodych Amerykanów miała nadwagę lub była otyła.

Program zapewniający zdrowszą żywności w szkole wynika z fali otyłości. Jedno z badań opublikowanych w zeszłym tygodniu wykazało, że od 2006 roku zmniejszyła się o połowę liczba dzieci, które mogą kupić wysokokaloryczne napoje gazowane w szkole. (PAP)

PAP/Rynek Zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>