Rekordowa dynia waży ponad pół tony- to rekord Polski!

Pobicie zeszłorocznego rekordu najcięższej dyni jest niemal przesądzone. Pod Zdzieszowicami (Opolskie) na polu aktualnego rekordzisty Polski wyrósł gigant o wadze ponad pół tony – to o 100 kg więcej niż ubiegłoroczna laureatka. Dynia-rekordzistka na razie jeszcze rośnie. Pod troskliwą opieką przybiera na wadze od jednego do dwóch kilogramów na dobę. „Będę ją trzymał na polu jak najdłużej, żeby dojrzały ziarenka, które będą potrzebne do nowych siewów” – powiedział właściciel dyni, Jan Styra. Zdzieszowickiej mega-dyni nie da się na razie położyć na wadze. Jej prawdopodobny ciężar określa specjalny algorytm trzech pomiarów. „Według niego, waży 461 kilogramów, ale z doświadczenia wiem, że jest cięższa. Myślę – opierając się na zeszłorocznych egzemplarzach – że ma już ponad pół tony” – dodał.

Swoje przekonanie o rekordowym ciężarze dyni Styra opiera na mocnych podstawach. „Zeszłoroczna rekordzistką wyrosła z takiego samego nasionka. Była o kilkadziesiąt kilo cięższa niż zakładały pomiary” – wyjaśnił.

Faworytka w dyniowym wyścigu wymaga troskliwej pielęgnacji. Trzeba ją dokładnie obserwować, czy nie ma pęknięć, odkażać i okrywać na noc. „Temperatura musi być powyżej 12 stopni. Dynie rosną najbardziej w nocy. W dzień nabiera energii, w nocy jest przykryta kocykiem” – relacjonował hodowca.

Pan Jan wydaje się być stuprocentowym kandydatem do tytułu mistrza Polski. Na jego polu dumnie rosną trzy dynie już przekraczające wagą ubiegłoroczny rekord. A konkurencja wyraźnie zostaje w tyle. „Z tego, co się orientuję, to moi konkurenci mogą stanąć w szranki najwyżej z moją najmniejszą dynią, która waży niewiele ponad 150 kg” – zaznaczył Styra.

Losy rekordu oficjalnie rozstrzygną się 11 października we Wrocławiu. Pan Jan ma już przygotowane specjalne urządzenie, którym załaduje dynię na przyczepę i zawiezie na konkurs. Pół tony dyni robi wrażenie, ale do osiągnięć Amerykanów jeszcze trochę brakuje. Najcięższa do dziś dynia świata ważyła ponad 760 kg i wyrosła w 2006 roku na farmie Joe Jutrasa z Rhode Island. Z kolei europejski rekord należy do Brytyjczyków i wynosi 661 kg. JSZ

PAP – Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>