Raport: głównym powodem zatruć pokarmowych są warzywa liściaste.

Niedobra wiadomość dla wegetarian – głównym powodem zatruć pokarmowych w USA są warzywa liściaste, takie jak sałata i szpinak – informuje AP powołując się na raport Centrum Kontroli Chorób (CDC) w Atlancie.
Zatrucia warzywami nie są jednak tak groźne jak te wywołane przez drób, które są jeszcze częstszą przyczyną zgonów. Eksperci CDC podkreślają, że przed zatruciami pokarmowymi chroni staranne mycie żywności i dbanie no to, żeby mięso było dogotowane lub dokładnie upieczone. W USA co roku dochodzi do 48 mln zatruć pokarmowych, które zdarzają się średnio u co szóstego Amerykanina. Każdego roku są one powodem 128 tys. hospitalizacji oraz 3 tys. zgonów.Co piąte zatrucie zdarza się po spożyciu warzyw liściastych. „Nie powinno to jednak zniechęcać do ich spożywania” – podkreślają autorzy raportu. Zwracają jedynie uwagę, by bardziej dbać o higienę oraz wzmóc kontrolę dostępnych w handlu warzyw i owoców.

Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) zaostrzył już przepisy co do higieny pracowników zatrudnionych przy zbiorach warzyw i owoców.

Zatrucia po spożyciu warzyw najczęściej wywołują norowirusy, drobnoustroje powodujące zakażenia pokarmowe, często mylnie nazywane „grypą pokarmową”. Objawiają się takimi dolegliwościami jak ostra biegunka, wymioty i bóle brzucha.

Norowirusy najczęściej są roznoszone przez osoby, które stykają się żywnością i nie dbają o higienę, np. w handlu czy podczas przygotowywania posiłków, zarówno w domu jak i w restauracjach – podkreśla dr Patricia Griffin, jedna z autorek raportu.

W USA bezpieczniejsze stało się ostatnio spożycia czerwonego mięsa, które dawniej było głównym powodem zatruć pokarmowych. Często dochodziło do nich po spożyciu hamburgerów skażonych bakteriami E. coli. Zaostrzenie przepisów sprawiło, że wołowina odpowiedzialna jest teraz jedynie za 7 proc. zachorowań oraz 4 proc. zgonów spośród tych jakie wywołują zatrucia pokarmowe. (PAP)

zbw/ ula/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>