Przyjmowanie witamin a ryzyko rozwoju raka wątroby.

Rak wątroby często prowadzi do śmierci. Na pytanie, które witaminy mogą zmniejszać ryzyko jego rozwoju, próbują odpowiedzieć chińscy naukowcy.
Celem badania naukowców z Shanghai Cancer Institute, Chiny, była ocena zależności między wieloletnim przyjmowaniem witamin w diecie i w suplementach witaminowych, a ryzykiem rozwoju raka wątroby. Badanie przeprowadzono na kohorcie ponad 132 tysięcy kobiet i mężczyzn z Chin zakwalifikowanych do badania Shanghai Women’s Health Study w latach 1997 – 2000 oraz Shanghai Men’s Health Study z lat 2002-2006. Badanie oparto na wywiadach kwestionariuszowych dotyczących nawyków żywieniowych. Wyniki badania wykazały, że do rozwoju raka wątroby doszło w przypadku 267 pacjentów, w tym 118 kobiet po 11 latach i 149 mężczyzn po 5,5 roku od rozpoczęcia obserwacji. Okazało się, że przyjmowanie witaminy E w suplementacji odwrotnie korelowało z ryzykiem rozwoju raka wątroby (HR = 0.52). Tę zależność zaobserwowano zarówno u chorych, u których stwierdzono chorobę wątroby, u których zaburzeń w obrębie wątroby nie zaobserwowano, jak i u pacjentów z dodatnim wywiadem rodzinnym w kierunku raka wątroby.

Dodatkowa analiza wykazała, że przyjmowanie witaminy C, jak i spożywanie preparatów multiwitaminowych wiązało się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka wątroby u pacjentów, u których odnotowano chorobę wątroby, jak i u chorych z dodatnim wywiadem w kierunku raka wątroby. Natomiast przyjmowanie witaminy C, jak również innych witamin wraz z naturalnymi pokarmami nie było związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka wątroby.

Rak wątroby to piąty najczęstszy rak w populacji mężczyzn i siódmy w populacji kobiet na świecie. Okazuje się, że około 85% przypadków rozpoznaje się w rozwijających się krajach, a 54% w samych Chinach. Niestety 5-letnie przeżycia odnotowuje się jedynie u mniej niż 15% chorych.

Do jego rozwoju raka wątroby przyczyniają się m.in. przewlekłe wirusowe zapalenia typu B i C, alkohol i aflatoksyny. Przetrwały stan zapalny jest jednym z karcynogenów, może bowiem powodować uszkodzenie DNA hepatocytów i promować wzrost komórek raka. Uważa się, że związki przyjmowane z pokarmem takie, jak witamina A, witamina E, żelazo, cynk, selen i miedź mogą zmniejszać podatność na przetrwałą infekcję i w ten sposób redukować ryzyko rozwoju raka wątroby.

Autorzy badania konkludują, że przyjmowanie witaminy E, zarówno w diecie, jaki wraz z suplementami diety może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka wątroby.

Oprac. dr n. med. Maciej Chałubiński , www.rynekzdrowia.pl

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22811438

J Natl Cancer Inst. 2012 Aug 8;104(15):1174-82.
Vitamin intake and liver cancer risk: a report from two cohort studies in china.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>