Przybliża się perspektywa pigułki na długowieczność.

Amerykańscy naukowcy poznali mechanizm działania enzymu Sirt3, tłumiącego niekorzystne działanie wysokokalorycznej diety i chroniącego komórki przed starzeniem się. O swym odkryciu piszą w internetowej publikacji „Cell” omawianej przez piątkową prasę brytyjską.
Według tych ocen, odkrycie to przybliża nas do odpowiedzi na pytanie, dlaczego jedząc mniej wysokokalorycznych potraw, można być zdrowszym i żyć dłużej. Zrozumienie, w jaki sposób enzym oddziałuje na cząsteczki wewnątrz komórki przybliża z kolei perspektywę wyprodukowania pigułki na przedłużenie życia. Taka pigułka – jak wynika z badań – imitowałaby działania enzymu, nie wymagając ścisłego stosowania się do dyscypliny niskokalorycznej diety.
„Wiedza o cząsteczkowym podłożu działania enzymów może zaowocować produkcją leków spowalniających proces starzenia się. Jest nadzieja, iż uda się wyprodukować pigułkę naśladującą efekty niskokalorycznej diety bez potrzeby ścisłego stosowania się do jej wymogów” – uważa prof. John Denu z uniwersytetu Wisconsin-Madison.

Genetyk, uczestniczący w badaniach prof. Tomas Prolla dodaje: „Jesteśmy coraz bliżsi poznania sposobu działania mechanizmu ograniczania nadmiaru kalorii w organizmie. Nasze badania są pierwszym namacalnym dowodem, iż u podłoża biologicznego procesu zapobiegającego starzeniu występuje ten sam mechanizm, co przy redukcji wchłanianych kalorii”.

W wyniku badań na myszach, które z powodu wieku miały trudności ze słuchem (na skutek uszkodzenia ucha wewnętrznego przez tzw. wolne rodniki), naukowcy wykryli, że Sirt3 chroni komórki również przed nimi.

Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku reakcji metabolicznych, a zwłaszcza w procesie spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą również pochodzić z zewnątrz – ze skażonego powietrza, czy dymu z papierosów. Występują w zjonizowanym powietrzu, wysoko przetworzonej lub zepsutej żywności, lekach itp.

Wolne rodniki (ang. free radicals) tworzą się w wielu produktach spożywczych jak: wyroby cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia, produkty mięsne i roślinne.

Naukowcy szacują, że zmniejszenie ilości kalorii o ok. 60 proc. przy równoczesnym utrzymaniu witamin, minerałów i innych istotnych składników odżywczych może przedłużyć średnią życia do 40 proc. Inną korzyścią jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka, choroby układu krążenia, cukrzycę i udar, a także zapobieżenie chorobom wieku starczego: degeneracji mózgu i układu nerwowego. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>