Przewaga pokarmów ”kwaśnych” prowadzi do wielu chorób!

Na codzień nie zastanawiamy się nad odczynem pokarmów, które spożywamy! Czy są to „kwaśne” czy”zasadowe” produkty pod względem chemicznym?.A to ma kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia patrząc na proces odżywiania w sposób długofalowy! Jakie są objawy „zakwaszenia” organizmu?-zaparcia  stolca,obrzęki,zaburzenia krązeniowe,niedotlenienie,miażdżyca,zaburzenia pokarmowe,choroby reumatyczne,osteoporoza,egzemy,dermatozy,trądzik,nawracające alergie,osłabienie układu odpornościowego…


W takim razie ktoś zapyta,jakie pokarmy preferować a  jakich unikać albo ograniczać? Polecane sa pokarmy zasadowe:warzywa i świeże owoce, tluszzce roślinne(między innymi oliwa z oliwek „extra virgin”- www.jroik.manpol.net/wt Firma „Marimax”),soja,cukier z trzciny cukrowej(proszę zobaczyć na stronie www.jroik.manpol.net/wt -Firma „Techmat”),kawa zbożowa i suszone owoce. Pokarmy kwaśne nalezy ograniczać lub wykluczyć po wizyci w gabinecie lekarskim, sa to nastepujące produkty: bialko zwierzęce, tluszcze zwierzęce,oczyszczone produkty zbożowe,słodycze,kawa i alkohol! Dalsze szczegóły na stronie www.sanum.com.pl Gospodarka kwasowo-zasadowa ma decydujący wpływ na wszelkie procesy życiowe zachodzące w naszym organizmie. Najlepszy dla nas jest stan równowagi kwasowo-zasadowej, co odpowiada wartości pH moczu 7. Jeżeli wartość ta spada poniżej 7, przeważają kwaśne składniki moczu; jeśli pH jest poniżej 6, następuje patologiczne zachwianie równowagi. Przy odczynie pH moczu powyżej 7 przeważają w nim składniki zasadowe.
W przypadku długotrwałych przesunięć pH w stronę odczynu kwaśnego, wzrasta udział kwaśnych produktów przemiany materii w płynach komórkowych i w moczu, co może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie.
Im większy udział kwaśnych produktów przemiany materii, tym trudniej są one wydalane. Prowadzi to do wzmożonego nagromadzenia nierozpuszczalnych pozostałości przemiany materii, jak np. kwas moczowy, co powoduje skłonność do zachorowania na choroby reumatyczne i tworzenie się kamieni w drogach moczowych. Jednocześnie kwaśne pozostałości przemiany materii odkładają się w tkankach, utrudniając swobodny przepływ erytrocytów w naczyniach włosowatych (obniżona ruchliwość czerwonych krwinek z tendencją do blokady naczyń).
Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej

Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w stronę odczynu kwaśnego jest typowym objawem towarzyszącym nasilających się zaburzeń przemiany materii.
Przewlekłe zaburzenia przemiany materii występują w przypadku takich chorób jak: cukrzyca, choroby reumatyczne, schorzenia wątroby, kamica żółciowa, nerkowa, kamienie w pęcherzu moczowym, miażdżyca, zaburzenia pracy serca i zaburzenia krążenia, nadciśnienie tętnicze, zaparcia, zapalenie oskrzeli, astma, migrena, choroby nowotworowe.
Z zachwianiem równowagi w gospodarce kwasowo-zasadowej i przesunięciem w stronę odczynu kwaśnego mamy dziś do czynienia coraz częściej, choćby ze względu na warunki życia i otaczające nas środowisko. Równowaga ta ulega dalszemu zachwianiu poprzez nadmierne spożycie produktów żywnościowych stymulujących wytwarzanie kwasów, takich jak np. mięso, tłuszcz, ser, jajka a z używek alkoholu i nikotyny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>