Przegląd literatury dotyczącej badań dla soku lub ekstraktu z owoców granatu!

Przegląd literatury dotyczącej badań dla soku lub ekstraktu z owoców granatu- więcej szczegółów na http://punica-granatum.pl/.
Granat (Punica granatum, Punicaceae), jest owocem jadalnym uprawianym w krajach śródziemnomorskich, Afganistanie, Indiach, Chinach, Japonii, Rosji oraz Stanach Zjednoczonych. Owoc granatu jest bogatym źródłem błonnika, pektyn, polifenoli, witaminy C. Sok z tych owoców oraz olej z pestek zawierają szczególne rodzaje flawonoidów i antocyjanów, które stanowią o antyoksydacyjnch właściwościach owocu.

Badanie 1
W badaniu odkryto, że sok z owocu granatu przeciwdziała zmniejszeniu ekspresji nabłonkowej syntetazy tlenku azotu, wywoływanej przez utleniony LDL w komórkach śródbłonka naczyń wieńcowych.
Zwiększa się dzięki temu wykorzystanie ochronnych właściwości tlenku azotu dla naczyń krwionośnych.
Literatura:
Pomegranate juice reduces oxidized low-density lipoprotein downregulation of endothelial nitric oxide synthase in human coronary endothelial cells Filomena de Nigris, Sharon Williams-Ignarro, Chiara Botti, Vincenzo Sica, Louis J. Ignarro, Claudio Napoli, Nitric Oxide 15 (2006) 259?263

Badanie 2
Badania nad wpływem ekstraktu z owoców granatu wykazały, że owoce te chronią przed rakiem prostaty przez regulację genów zaangażowanych w syntezę androgenów. Jednak mechanizm tej regulacji nie jest znany.

Badania te wykazały, że produkty z owoców granatu oraz zawarte w nich polifenole redukują wzrost komórek nowotworowych oraz indukują apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórek) zarówno w przypadku adrogeno-zależnego jak i adrogeno-niezależnego nowotworu prostaty.
Ten sam efekt zaobserwowano w przypadku komórek poddawanych leczeniu hormonalnemu.
Wskazuje to na potencjalną możliwość wykorzystania granatu oraz jego polifenoli w suplementach diety o właściwościach chemoprewencyjnych w odniesieniu do androgeno-zależnego i androgeno niezależnego nowotworu prostaty.
Granat (Punica granatum L.) jest powszechnie spożywany w postaci świeżych owoców ale także w postaci przetworów: dżemów, wina, oleju oraz ekstraktów w postaci suplementów. Charakteryzują się one wysoką zawartością różnych związków fitochemicznych takich jak punikalaginy, kwas elagowy, galotaniny, antocyjany (cyjanidyny, delfinidyny oraz pelargonidyny ), a także inne flawonoidy (kwercytyna, kampesterol).

Pomegranate Polyphenols Downregulate Expression of Androgen Synthesizing Genes in Human Prostate Cancer Cells Overexpressing the Androgen Receptor
Mee Young Hong, Navindra P. Seeram, and David HeberCenter For Human Nutrition, David Geffen School of Medicine, University of California, Los Angeles, 90095, USA
(J Nutr Biochem. 2008 December ; 19(12): 848?855.)

Badanie 3
Badaniu poddano 45 osób z postępującą chorobą wieńcową. Podawano przez 3 miesiące codziennie 240m soku z granatów.
Rezultat badań pokazuje, że codzienne spożycie soku z granatu przez 3 miesiące może zmniejszać niedokrwienie mięśnia sercowego oraz zwiększyć perfuzję przez mięsień sercowy u pacjentów z niedokrwieniem w chorobie wieńcowej. Kliniczne znaczenie tego odkrycia poparte zostało poprawą średnio o 17% ukrwienia mięśnia sercowego w grupie eksperymentalnej, a pogorszeniem się o 18% procent w grupie kontrolnej (czyli 35% różnicy pomiędzy grupami) po zaledwie 3 miesiącach. Nie odnotowano przy tym negatywnego wpływu na lipidy, glukozę we krwi, hemoglobinę, masę ciała czy ciśnienie krwi.
Literatura:
Pomegranate Polyphenols Downregulate Expression of Androgen Synthesizing Genes in Human Prostate Cancer Cells Overexpressing the Androgen Receptor Mee Young Hong, Navindra P. Seeram, and David HeberCenter For Human Nutrition, David Geffen School of Medicine, University of California, Los Angeles, 90095, USA (J Nutr Biochem. 2008 December ; 19(12): 848?855.)
Badanie 4
Wyniki uzyskane podczas tych badań wskazują, że nowe odmiany granatu posiadają właściwości zarówno antybakteryjne jak i przeciwgrzybicze. Ponadto wykazano, że owoce bogatsze w fenole i antocyjany posiadają silniejszą aktywność antybakteryjną i przeciwgrzybiczą, co jest ściśle powiązane z aktywnością antyoksydacyjną granatu.
Literatura:
Antimicrobial Activity of Six Pomegranate (Punica granatum L.) Varieties and Their Relation to Some of Their Pomological and Phytonutrient Characteristics Ahmet D. Duman, Mustafa Ozgen, Kenan S. Dayisoylu, Nurcan Erbil and Coskun Durgac (Molecules 2009, 14, 1808-1817)

Badanie 5
W badaniach uczestniczyło 19 pacjentów ? 5 kobiet oraz 14 mężczyzn w wieku 65-75 lat, niepalących z bezobjawowym zaawansowanym zwężeniem tętnicy szyjnej. Rozcieńczony wodą 1:5 (v:v) koncentrat soku z granatu podawany był przez 3 lata grupie badanej. Marker IMT (grubość zmienionych miażdżycowo ścianek tętnicy szyjnej) uległ redukcji o 35% po pierwszym roku stosowania, podczas gdy w grupie, która nie spożywała soku z granatu IMT wzrósł o 9%.
Skurczowe ciśnienie krwi u pacjentów obniżyło się w ciągu roku nawet o 12% . Spożycie soku nie miało jednak znaczącego wpływu na rozkurczowe ciśnienie krwi.
Aktywność paraoksynazy (czynnika chroniącego naczynia krwionośne) wzrosła o 83% podczas gdy utlenienie cholesterolu LDL uległo redukcji nawet o 90%
Codzienne spożywanie soku z granatu przez okres 3 lat nie miało toksycznego wpływu na organizm. Analizy chemiczne krwi wykazały przy tym normalne funkcje wątroby, serca, i nerek.
Literatura:
Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima-media thickness, blood pressure and LDL oxidation Michael Aviram, Mira Rosenblat, Diana Gaitini, Samy Nitecki, Aaron Hoffmanc, Leslie Dornfeldd, Nina Volkovaa, Dita Pressera, Judith Attiasa, Harley Likerd, Tony Hayeka Clinical Nutrition (2004) 23, 423?433

Badanie 6
Badanie przeprowadzono na grupie 46 pacjentów z rakiem prostaty, którym codziennie podawano 240 ml soku z granatu (570mg polifenoli na porcję). Spożycie soku wydłużyło z 15 do 54 miesięcy okres po którym podwoił się PSA ? specyficzny antygen prostaty. Jest to okres czterokrotnie dłuższy niż w grupie kontrolnej.
Wskaźnik PSA jest bardzo ważnym indykatorem zagrożenia rakiem prostaty. Ujawnia rozwój nowotworu przed pojawieniem się objawów klinicznych. O wielkości bezwzględnej wskaźnika decyduje ilość specyficznej glikoproteiny PSA we krwi. Jest ona wytwarzana przez komórki nabłonka wyściełającego przewody gruczołu krokowego.
Literatura:
Phase II Study of Pomegranate Juice for Men with Rising Prostate-Specific Antigen following Surgery or Radiation for Prostate Cancer Allan J. Pantuck, John T. Leppert Nazy Zomorodian, William Aronson, Jenny Hong, R. James Barnard, Navindra Seeram, Harley Liker, Hejing Wang, Robert Elashoff, David Heber, Michael Aviram, Louis Ignarro and Arie Belldegrun Clin Cancer Res 2006;12(13) July 1, 2006

Copyright ? 2010 punica-granatum.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>