Przed kupnem warto przyjrzeć się karpiom!

Zanim kupimy rybę na świąteczny stół, warto upewnić się, z jakiego pochodzi źródła – informuje Dziennik Polski. Przed zakupem warto sprawdzić czy karp dostarczy nam smakowych przyjemności podczas wigilijnej wieczerzy. Aby to zrobić trzeba dokładnie pooglądać rybę. Jak informuje Dziennik Polski żeby wyhodować w Polsce dorodną sztukę o wadze 1,2 – 2 kg, potrzeba trzech lat. Karp tuczony na szybko jest „garbaty” i krótki, czyli był hodowany tylko przez dwa lata. Szybko przybrał na masie, ale jego kręgosłup za tym nie nadążył. Te „młodsze” są po prostu niesmaczne.

Sygnałem ostrzegawczym powinna być cena. Ryby z ekologicznych hodowli są droższe o kilka złotych. Karp hodowany w dobrych warunkach i przez 3 lata musi kosztować w granicach 13-18 zł za kilogram.

Dziennik Polski, www.portalspozywczy,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>