Producenci trzody zawieszają stosowanie antybiotyków.

Duńscy producenci trzody chlewnej wyrazili dobrowolną zgodę na dwuletnią przerwę w stosowaniu antybiotyków z grupy cefalosporyn. Inicjatywa ma na celu zahamowanie rozwoju szczepów bakterii opornych na antybiotyki, co ma bardzo duże znaczenie w leczeniu ludzi – podaje FAMMU/FAPA. Szybki rozwój mechanizmów oporności bakterii ogranicza możliwości terapeutyczne oraz zwiększa koszty leczenia pacjentów. Masowe stosowanie w żywieniu zwierząt antybiotyków z grupy cefalosporyn jako promotorów wzrostu spowodowało wykształcenie przez bakterie mechanizmu produkcji enzymów – beta-laktamaz o szerokim spektrum substratowym (ESBL).

Enzymy te powodują inaktywację antybiotyków stosowanych w medycynie. Duńskie Centrum Produkcji Trzody zapowiedziało, że podczas dwuletniego okresu karencji będzie monitorować skutki wprowadzenia zakazu stosowania antybiotyków na oporność bakterii. Jednocześnie, duńskie ministerstwo rolnictwa poinformowało o planach wprowadzenia systemu ostrzegania, tzw. ?żółtej kartki” dla weterynarzy i hodowców, którzy stosują w nadmiarze antybiotyki u trzody.

W razie wykrycia nadużywania antybiotyków, hodowcy lub lekarze weterynarii będą mieli 9 miesięcy czasu na wprowadzenie działań naprawczych. Jeśli sytuacja nie ulegnie poprawie, to łamiący prawo będą karani grzywną. System ma zostać wprowadzony najpóźniej jesienią br. Dane duńskich władz sanitarno-weterynaryjnych wskazują na rosnące stosowanie antybiotyków u trzody chlewnej w Danii – w pierwszym kwartale br. wzrosło ono o 8,7 proc. wobec roku ubiegłego. Zużycie antybiotyków z grupy cefalosporyn zmniejszyło się jednak w tym okresie o 5,6 proc.

www.portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>