Probiotyki mogą pomóc w prewencji encefalopatii wątrobowej.

Probiotyki, czyli mikroorganizmy o korzystnym wpływie na zdrowie człowieka, mogą pomóc w prewencji encefalopatii, tj. uszkodzenia mózgu, u pacjentów z marskością wątroby – wynika z najnowszych indyjskich badań. „Encefalopatia wątrobowa jest podstępną chorobą spowodowaną gromadzeniem się toksyn we krwi, które normalnie są usuwane z organizmu przez wątrobę” – przypomina prof. Mario Bernardi z Europejskiego Towarzystwa Badań nad Wątrobą (EASL).

Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest zaburzenie czynności wątroby związane z tzw. marskością, czyli postępującym włóknieniem miąższu tego narządu. Wątroba nie jest wówczas w stanie oczyszczać organizmu z toksyn, które szkodzą układowi nerwowemu, takimi jak amoniak, mangan, różne kwasy tłuszczowe, fenole, merkaptany.

W zależności od formy i stopnia rozwoju encefalopatia wątrobowa może dawać takie objawy jak: zaburzenia rytmu snu i czuwania, problemy z pamięcią, koncentracją, trudności w uczeniu się, zaburzenia orientacji w przestrzeni i czasie, ale też zaburzenia osobowości, zachowania nieadekwatne do sytuacji, zaburzenia nastroju (jak apatia czy gniew), lęki, urojenia, otępienie, drżenie mięśni, zaburzenia odruchów i oczopląs, a w ostatnim stadium uogólnione drgawki, odmóżdżenie, śpiączka wątrobowa i zgon. W postaci tzw. niejawnej występują dyskretne objawy neuropsychiczne, możliwe do wykrycia w specjalnych testach.

Amoniak produkowany przez bakterie jelitowe jest uważany za jedną z głównych toksyn odpowiedzialnych za uszkodzenie centralnego układu nerwowego.

Aby obniżyć jego produkcję stosuje się różne metody: dietę niskobiałkową, środki przeczyszczające i antybiotyki, które wyjaławiają jelita, a także aminokwas – asparaginian ornityny.

Jednak zdaniem prof. Bernardiego ciągle istnieje potrzeba poszukiwania nowych metod zapobiegania i leczenia encefalopatii wątrobowej.

Probiotyki, tj. mikroorganizmy o korzystnym wpływie na zdrowie człowieka, zmieniają skład mikroflory jelitowej tak, że zawiera ona więcej mikrobów, które nie wytwarzają ureazy. Jest to enzym pośredniczący w wytwarzaniu amoniaku.

Naukowcy z G.B. Pant Hospital w Delhi w Indiach przeprowadzili badania wśród 160 pacjentów z marskością wątroby. Grupa 86 osób otrzymywała probiotyki, natomiast 74 osoby, którym ich nie podawano, posłużyli za grupę kontrolną. Wyjściowe wyniki badań laboratoryjnych, wskaźniki zaawansowania choroby wątroby, objawy neuropsychiczne oraz wskaźniki nadmiernego rozwoju bakterii w jelitach były porównywalne między grupami. Stan zdrowia wszystkich badanych śledzono średnio przez siedem miesięcy.

Po trzech miesiącach stosowania probiotyków naukowcy stwierdzili znaczne zmniejszenie stężenia amoniaku w tętnicach pacjentów. W grupie, która je otrzymywała, tzw. jawna encefalopatia wątrobowa rozwinęła się u blisko 9 proc. osób, podczas gdy w grupie kontrolnej odsetek ten wyniósł ok. 20 proc., czyli był dwukrotnie wyższy.

Zdaniem autorów pracy, wyniki te wskazują, że probiotyki mogą być skuteczne w pierwotnej profilaktyce encefalopatii wątrobowej.

Naukowcy indyjscy zaprezentowali je podczas 48. dorocznego spotkania Europejskiego Towarzystwa Badań nad Wątrobą, które w dniach 24-28 kwietnia odbywało się w Amsterdamie. (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>