Prawie połowa wędlin jest źle oznakowana.

Najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania wyrobów gotowych. Inspektorzy IJHARS mieli zastrzeżenia aż do 46,8 proc. skontrolowanych partii wędlin w opakowaniach jednostkowych. Najczęściej kwestionowano nieprawidłowo podany wykaz składników użytych do produkcji, nieprecyzyjnie oznaczoną nazwę wyrobu gotowego, np. „szynka” dla wyrobu wyprodukowanego z mięsa rozdrobnionego bez zachowania struktury tkankowej oraz brak lub nieprawidłowe dane producenta. W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 10,6 proc. ogółu skontrolowanych partii wędlin. Nieprawidłowości dotyczyły zaniżonej zawartości białka oraz zawyżonej zawartości wody, tłuszczu i skrobi. Analizując wynik badań laboratoryjnych pod kątem rodzaju wyrobu najczęściej kwestionowano wyroby blokowe, tj. 30,3 proc. partii produktów blokowych poddanych ocenie.

W zakresie oceny organoleptycznej wszystkie partie spełniały deklarację producenta. Porównując wyniki kontroli, obejmujących podobny asortyment, tj. kiełbasy drobno rozdrobnione, kiełbasy homogenizowane oraz kiełbasy średnio rozdrobnione, przeprowadzonych w II kwartale b. r. oraz w II kwartale 2009 r., można zaobserwować obecnie większy udział partii wędlin nieprawidłowo oznakowanych o ok. 12,4 p.p.

Również wyniki analiz laboratoryjnych wykazały w bieżącym roku wzrost liczby partii z nieprawidłowościami w zakresie parametrów fizykochemicznych o ok. 3,6 p.p. (w II kwartale 2009 r. procentowy udział partii z nieprawidłowościami wynosił ok. 7,0 proc.).

Liczba partii wędlin ze stwierdzonymi nieprawidłowościami w zakresie cech organoleptycznych w porównaniu z II kwartałem 2009 r. (odsetek partii z nieprawidłowościami wynosił 0,6 p.p.), utrzymuje się na stałym, niewielkim poziomie.

ŁR, www.portalspozyczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>