Poznano genom „czekolady”.

Oczywiście czekolada swoich genów nie ma, ale ma je kakaowiec, z którego wyrabia się słodki przysmak. Nad ich odczytaniem pracował dosyć nietypowy zespół naukowców z firmy Mars Inc., U.S. Department of Agriculture i IBM. Juan Carlos Motamayor, uczony z Mars Inc. powiedział, że hodowcy studiowali genetykę kakaowca od 20 lat. Sekwencja jego genomu pomoże badaczom określić powiązania między konkretnymi genami i poszczególnymi cechami rośliny. Była ona dotąd znacznie słabiej poznana niż np. ryż, kukurydza, czy soja. Grożą jej przede wszystkim ataki grzybów, które przynoszą największe straty. W Brazylii grzybowe infekcje wręcz zdziesiątkowały plantacje drzew kakaowych. Zwiększenie ich odporności na szkodliwe mikroorganizmy jest jednym z priorytetów zajmujących drzewem badaczy.

IBM udostępniło superkomputer Blue Gene do analizy sekwencji genetycznej. Wspomaganie potężną maszyną obliczeniową pozwoliło zakończyć prace 3 lata przed wyznaczonym terminem. Poznana sekwencja zostanie opublikowana tak, aby nikt nie mógł rościć sobie prawa patentowego do poznanych genów.

Dzięki genetykom hodowcy mogą liczyć na otrzymanie odmiany kakaowca, która będzie bardziej produktywna i odporna na choroby, a my wszyscy na jeszcze smaczniejszą czekoladę(PAP Life)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>