POTAS I MAGNEZ NIEZBĘDNY DLA SERCA ! – CZ.1

W Stanach Zjednoczonych zebrała się Narodowa Rada Leczenia Zaburzeń Gospodarki Potasowej  w Praktyce Klinicznej ! Rada sklada się ze specjalistów  w wielu dziedzinach – kardiologii oraz leczenia nadciśnienia  , epidemiologii , farmakologii oraz znawców zagadnienia motywacji pacjentów .

Podstawowym celem  spotkania stało się opracowanie wytycznych dla leczenia niedoboru potasu ! Od dawna wiadomo , że  zapewnienie prawidłowego stężenia potasu we krwi jest niezwykle istotne dla zmniejszenia ryzyka zagrażających życiu zaburzeń  rytmu serca ! Zwiększa się liczba przesłanek naukowych, wskazujących, że zwiększone spożycie potasu obniża cisnienie tętnicze krwi oraz ryzyko udaru mózgu ! Aby monitorować zasoby potasu w organiźmie czlowieka  zwykle oznacza się stężenie potasu w surowicy . Dokładniejszą metodą  jest jednak  oznaczanie takiego poziomu podczas całodobowej zbiórki moczu !Z całkowitej ilości potasu  90 %  zanjaduje się w komórkach  organizmu . Przyjmuje się,że prawidłowe stężenie potasu w surowicy waha się od 3,6 do 5,0 mmol/l . Utrata zaledwie 1% ogólnoustrojowych zasobów potasu może istotnie zaburzyć chwiejną równowagę stężeń potasu wewnątrz i zewnątrzkomórkowego oraz spowodować znaczące zmiany patofizjologiczne .


Z drugiej strony obniżenie poziomu potasu w surowicy krwi poniżej  3,6 mmol/l nie musi oznaczać deficytu potasu w skali całego organizmu , ponieważ w przestrzeni zewnątrzkomórkowej  znajduje sie niewielka część zasobów tego pierwwiastka . Ogólnie znaną  przyczyną  zmniejszenia stężenia potasu , nawet do wartości nieprawidłowych, jest stosowanie leków moczopędnych . Jednak mniej zauważalne zmiany stężenia potasu, wynikające z niewłaściwych nawyków żywieniowych, nie są już tak dobrze znane .


Młode osoby dorosłe na ogól spożywają  do 3400 mg potasu na dobę .Jednak dieta wielu osób starszych, szczególnie mieszkających samotnie lub niepełnosprawnych, może nie zawierać dostatecznej ilości potasu.   Osoby spożywające duże ilości owoców i warzyw mogą przyjmować olbrzymią ilość potasu – 8000 – 11 000 mg na dobę ! Mieszkańcy miast rasy białej z reguły spożywają około 2500 mg na dobę . W przeciwieństwie do nich, wielu Amerykanów rasy czarnej spożywa  znacznie mniej potasu – około 1000 mg na dobę .Uważa się,że minimalne wymagane spożycie dobowe wynosi około 1600 – 2000 mg . Dobowe spożycie potasu zależy od rodzaju diety,wieku,rasy,statusu socjoekonomicznego .


O następstwach  niedoboru potasu w następnym   odcinku . 


                                                  Jacek Roik 


   


 


 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>