Poszukiwacze wrażeń lubią ostre potrawy.

Ludziom o wysokim wyniku na skali poszukiwania doznań nie przeszkadzają pikantne posiłki – wynika z badań naukowców z Pennsylvania State University (USA).
Amerykańscy badacze twierdzą, że cecha osobowości, jaką jest skłonność do poszukiwania doznań (sensation seeking), która w dużym natężeniu charakteryzuje osoby lubiące nowe i intensywne doświadczenia oraz podejmowanie ryzykownych zachowań, pozwala przewidzieć preferencję ostrych potraw. Naukowcy prosili uczestników badania o skosztowanie kapsaicyny – aktywnego składnika papryczek chilli – i stopniowo zwiększali dawkę związku, aby stwierdzić, w którym momencie badanym przestanie smakować posiłek.

Okazało się, że osoby o niskich wynikach na skali poszukiwania doznań szybko rezygnowały z jedzenia, podczas gdy ludzie otwarci na nowe doświadczenia byli chętni do konsumowania kapsaicyny, pomimo wzmagającego się uczucia pieczenia.

„Im bardziej drażniący składnik, czy posiłek, tym mniej ludzie powinni go lubić. Wygląda na to, że jednak nie zawsze” – komentuje Nadia Byrnes, współautorka badania.

Wyniki badania zostały zaprezentowane na tegorocznej konferencji Food Technologists (IFT) Annual Meeting & Food Expo(R), która odbyła się w dniach 13-16 lipca w Chicago (USA). (PAP)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>