Badanie prowadzone przez brytyjską agencję Foods Standards Agency (FSA) na 248 próbkach artykułów spożywczych wykazało, że trzynaście z nich może mieć działanie rakotwórcze.
Według FSA w wielu produktach, po które codziennie sięgamy, znajduje się akrylamid. To substancja chemiczna powstająca podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) w bardzo wysokiej temperaturze (zwykle powyżej 120 st. C) – informuje dziennik.pl.
Wśród produktów wskazywanych przez FSA znajduje się m.in. kawa rozpuszczalna, chipsy, czy herbatniki dla niemowląt i dzieci. Według specjalistów z FSA poziom akrylamidu w tych produktach jest za wysoki, a długotrwałe spożywanie tej substancji chemicznej może prowadzić do rozwoju nowotworu.
Eksperci z FSA powołują się na wyniki badań na gryzoniach laboratoryjnych. Na tej podstawie twierdzą, że akrylamid może wywoływać u ludzi raka poprzez interakcję z DNA w komórkach.
Więcej: www.zdrowie.dziennik.pl , Rynek Zdrowia,