Popcorn bogatym źródłem przeciwutleniaczy.

Produkty z pełnego ziarna, jak popcorn czy płatki śniadaniowe, zawierają nie tylko błonnik, ale też duże ilości przeciwutleniaczy wykrywanych dotąd głównie w warzywach i owocach – o odkryciu naukowców z USA informuje serwis EurekAlert. Chodzi o przeciwutleniacze z grupy polifenoli, których bogatym źródłem są owoce (winogrona, jagody, wiśnie), warzywa, a także inne produkty pochodzenia roślinnego, jak na przykład czekolada, wino czerwone, kawa i herbata, orzechy czy oliwa z oliwek. Związki te neutralizują wolne rodniki – cząsteczki o działaniu silnie utleniającym, które uszkadzają cenne składniki komórek, takie jak: DNA i białka. Z tej przyczyny mają korzystny wpływ na zdrowie – obniżają bowiem ryzyko chorób serca, nowotworów i innych schorzeń.

Jak przypomina prowadzący badania dr Joe Vinson, chemik z University of Scranton w stanie Pensylwania, dotychczas nie było wiadomo, że produkty z pełnego ziarna, jak popcorn czy płatki śniadaniowe – uważane za zdrowe ze względu na zawartość błonnika – mogą zawierać tak duże ilości polifenoli.

„My odkryliśmy, że – w rzeczywistości – zawierają one tyle polifenoli na jeden gram, co owoce i warzywa” – komentuje dr Vinson. Jego zdaniem to dlatego przetwory pełnoziarniste mogą obniżać ryzyko raka i choroby wieńcowej serca.

Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają produkty pełnoziarniste z pszenicy, kukurydzy, owsa oraz ryżu – w porządku malejącym. Jeśli chodzi o pełnoziarniste przekąski to najbogatszy w polifenole jest popcorn.

Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań na 238. Narodowym Spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego. JJJ PAP – Nauka w Polsce krf/bsz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>